Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janjušević i Kolesar odbili poligraf za slučaj ubistva Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 12. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Janjušević i Kolesar odbili poligraf za slučaj ubistva Pantića

U radu Komisije za istinu o ubijenim novinarima na detektoru laži ispitano je 10 osoba, a među onima koji su odbili daju iskaz na poligrafu su i Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević, vezano za slučaj ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine.

 

Ovo je rečeno Danasu u Komisiji povodom zahteva našeg lista za informacijom koliko je u radu komisije bilo „poligrafisanja“ i posebno da li je neko ispitan u vezi sa Pantićevim ubistvom.

Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine ubijen je 2001. udarcem u glavu u ulazu zgrade u kojoj je stanovao, pisao je o više lokalnih privrednih afera, među njima i o cementari u Popovcu, zbog čije privatizacije je protiv Kolesara i Janjuševića vođena istraga.

U Komisiji za istinu o ubijenim novinarima, potvrđuju da je, kao i u slučaju Slavka Ćuruvije, i u istrazi Pantićevog ubistva, bilo ispitivanja na „detektoru laži“.

- U istrazi ubistva Pantića poligrafskim ispitivanjem obuhvaćena su lica za koja su postojala saznanja da poseduju informacije vezane za samo ubistvo, nalogodavca i organizovanje. Ovim načinom ispitivanja obuhvaćena su sva lica koja su pristala na test, što je i zakonska mogućnost, ali jedan broj lica nije. Među njima se nalaze i Nemanja Kolesar, kao i Zoran Janjušević koji su odbili ovakav način proveravanja njihovih iskaza datim pred policijom, navode u Komisiji.

Od početka rada Komisije u januaru ove godine poligrafisano je 10 lica, čiji su iskazi pored testa provereni i drugim operativnim metodama.

Kako se napominje, rezultati testiranja na poligrafu ne uzimaju se kao apriori tačni, posebno u situacijama kada lice „prođe“ test, već se primenom drugih metoda proveravaju svi navodi iskaza. U slučaju Pantić, u Komisiji se trenutno radi na sveukupnoj analizi i veštačenju telefonskog saobraćaja za jun 2001. godine.

U decembru 2010. godine Viši sud u Beogradu obustavio je istragu protiv Kolesara, Janjuševića i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u privatizaciji fabrike cementa „Novi Popovac“ kod Paraćina. Prethodno, istraga protiv Kolesara, Janjuševića, Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića vođena je pet i po godina i okončana krajem 2009, kada je tužilaštvo odlučilo da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

U januaru 2002. je 70 odsto kapitala cementare „Novi Popovac“ kod Paraćina, preuzela švajcarska kompanija Holcim, za 52,5 miliona dolara. Prethodno, u vreme raspisivanja tendera za prodaju cementare, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a Janjušević zaposlen u kabinetu premijera Zorana Đinđića.

Tender za cementaru je prema dostupnim informacijama raspisan u julu 2001. mesec dana nakon Pantićevog ubistva. Međutim, tu su indirektno učestvovali i ljudi iz finansijskog kruga koji su dotad na sporan način poslovali sa cementom, o čemu, prema navodima iz istrage, mogu da se nađu indicije u Pantićevim tekstovima.

Privođeni nedavno

Zoran Janjušević i Nemanja Kolesar su u poslednjih godinu dana proveli po par meseci u zatvoru zbog drugih istraga.

Janjušević je krajem 2012. bio dva meseca u pritvoru zbog istrage zloupotreba u firmi „Kargo logistički centar“, a u postupku je svedočio i Milan Janković, alijas Filip Cepter, kao oštećena strana.

Kolesar je bio u pritvoru od aprila do juna ove godine zbog istrage privatizacije smederevske železare „Sartid“.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

18.12.

2013.

Александарanonymous [neregistrovani] u 13:26

Прочитани сте, доста!

Опет замајавање јавности! Када властима устреба да покажу да "нештио раде" измисле шта би још, после толио година од убиства Ћурувије и Пантића, требало учинити. Чудим се само Верану Матићу, што се придружио екипи која се руга интелигенцији овога народа. Дакле, власти нису откриле ко је убио Ћурувију! Власти нису откриле ко је убио Милана Пантића! Колико им мандата још треба?
Зато, престаните да нас и даље обмањујете да сте "на трагу", да "недостаје још само детаљ", да ће "бити хапшење". Прочитани сте. Одавно.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi