Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizije u Srbiji su kao gluma u “Porodičnim tajnama”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 11. 2013.

Autor: Zorica Marković Izvor: Nedeljnik

Televizije u Srbiji su kao gluma u “Porodičnim tajnama”

Doskorašnji urednik filmskog programa RTS sada se nalazi na novoj poziciji, direktora za filmske sadržaje SBB-a. Ivan Karl je Zorici Marković govorio o budućnosti Javnog servisa nakon smrti Aleksandra Tijanića, sadašnjosti komercijalnih televizija, domaćim serijama i stranim filmovima, ali i o FEST-u, čiji je selektor već četiri godine.

 

Jedan od prvih projekata Ivana Karla na novom poslu, mestu direktora za filmske sadržaje najvećeg kablovskog operatora u Srbiji - SBB, biće revitalizacija filmskog kanala Sinemanija. Od doskorašnjeg urednika filmskog programa RTS - funkcija koju je obavljao šest godina - očekujemo najmanje ekskluzivni sadržaj i niz realizovanih ideja. U intervjuu za Nedeljnik Karl, inače već četiri godine selektor FEST-a, obećava da će, između ostalog, nova TV Sinemanija biti kanal dobrih filmova, koje u svojoj ponudi nemaju - ali zaista nemaju - drugi kablovski kanali.

Kakva je budućnost RTS-a, kuće u kojoj ste proveli šest godina, sada, nakon smrti generalnog direktora Aleksandra Tijanića?

Bojim se da je njegova smrt za ovaj RTS isto što je i Titova bila za onu Jugoslaviju. Aleksandar Tijanić je bio integrativni faktor, čovek koji je svojim znanjem, autoritetom, harizmom, pa i čvrstom rukom bio brana koja je čuvala kuću spolja i iznutra.

Da li će ojačati komercijalne TV?

Verovatno hoće, ali ne sve, jer i tu sledi moguća preraspodela karata. Svakako da će slabljenjem RTS-a postojeće komercijalne televizije preuzeti deo gledalaca, a pre svega reklamnih prihoda koji se s tim povezuju. Ipak, trenutno stanje je daleko od savršenog. Srbija ima pet nacionalnih frekvencija, mada joj je po svim parametrima dovoljno najviše tri. Baš zato će eventualnim ulaskom još jednog igrača, na upražnjeno mesto Avale, doći do formacijski i programski veoma interesantne borbe za većinski udeo u gledanosti i pratećem marketinškom kolaču.

Kakva je sadašnjost televizija u Srbiji?

Kao gluma u „Porodičnim tajnama“, kao muževnost voditelja „Lude kuće“, kao reklama za klik Pink s napućenom starletom u roze trenerci.

Da li mislite da uređivanje filmskog programa na TV izumire?

Filmski program je u kadrovskom smislu prepušten slučaju. Nedavno je ostvarenje, čija je klasifikacija 18+, programirano u prajm-tajmu, valjda neko misli da je opravdanje to što pripada domaćoj kinematografiji i ima festivalske nagrade. Kriterijumi dakle ne postoje. Ne zna se ko kupuje, a ko pušta filmove. Niko se više ni ne potpisuje. To valjda govori nešto.

Zašto ste prešli u SBB i kakvi su vam planovi?

U godinama koje slede elektronski mediji i njihovo poslovanje drastično će se promeniti. Filmski program će se neminovno preseliti na nove platforme. Moja želja je da se aktivno uključim i ispratim te procese, a ponuda SBB-a se s tim poklopila, kao i sa stavom da ne idem na neku drugu televiziju, jer osim što bih bio interesantan za PR, ne verujem da bih u datim okolnostima nešto novo i konkretno mogao da napravim.

Javnost mnogo očekuje od serije „Ravna gora“?

Iz onoga što sam video, ta serija je produkciono izvedena na najvišem nivou i u nju su uložena ozbiljna sredstva. Sam naslov na prvi pogled daje ideološku odrednicu, mada ne mora da znači jer je reč o početku trilogije. Iako se oko radnje podigla velika prašina, moj stav je da će ta serija uspeti u svojoj misiji, samo ako se posle njenog gledanja partizanski potomci ne osete uvređeno.

Naredni FEST biće četvrti kojem ste selektor. Kako gledate na prethodne i predstojeće FEST-ove?

Uloga FEST-a danas nije daleko od one koja mu je bila namenjena kad je osnovan, jer tada nije bilo dobrih filmova u bioskopima, a danas nema bioskopa. I tada i sada njegov zadatak je da pomogne beogradskoj publici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi