Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Doživotna robija novinarima marksistima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 11. 2013.

Izvor: Tanjug

Doživotna robija novinarima marksistima

Sud u Istanbulu kaznio šest turskih novinara na kaznu doživotnog zatvora zbog pripadnosti zabranjenoj Marksističko-lenjinističko-komunističkoj partiji (MLKP).

Među osuđenima je i novinarka Fusun Erdogan, koja ima tursko i holandsko državljanstvo, i direktorka je Radija Ozgur, koji emituje program na kurdskom. Erdogan je u zatvoru od 2006. godine, navodi AFP. MLKP je u Turskoj na spisku terorističkih organizacija.

Mediji prenose da su osuđeni i Zija Ulusoj, Barjam Namaz, Arif Čelebi, Ibrahim Čiček i Sedat Šenoglu.

Sinoćnu presudu osudili su Evropska federacija novinara (EFJ) i OEBS.

"Ova presuda je sramota za turski pravosudni sistem i izraz apsolutne moći vlade", navela je EFJ, dodajući da ona pokazuje i da "režim ne trpi nikakvu kritiku".

Navodeći da su četvorica novinara osuđena na doživotnu robiju, a Šenoglu na sedam i po godina zatvora, predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović u saopštenju ističe da će presude novinarima zbog posla kojim se bave dodatno pogoršati slobodu medija u Turskoj.

"Terorizam je transnacionalna pretnja i ne sme se potcenjivati. Međutim, borba protiv terorizma ne sme biti zloupotrebljena za gušenje provokativnih ili različitih glasova u društvu", rekla je ona.

OEBS navodi da su i medijske organizacije, uključujući Savez novinara Turske, osudile odluku suda.

"Zakon o borbi protiv terorizma se sistematski upotrebljava da bi ućutkao kritike", navela je Mijatovićeva, dodajući da Krivični zakon omogućava hapšenje, držanje u zatvoru i osuđivanje po tačkama za terorizam novinara koji rade njihov posao.

"Ti zakoni moraju neodložno i temeljno biti reformisani", istakla je predstavnica OEBS-a.

Prema prošlogodišnjim podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) sa sedištem u SAD, koji smatra da je Turska vodeća po zatvaranju novinara, u zatvoru u toj zemlji nalazi se 76 novinara, od čega njih 61 isključivo zbog njihovog bavljenja novinarstvom, preneo je AFP.

Francuska agencija prenosi da aktivisti tvrde da se situacija pogoršala od nereda ranije ove godine zbog plana uklanjanja parka Gezi i rekonstrukcij Trga Taksim, koji su prerasli u masovni protest protiv turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi