Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslednji oproštaj od Tijanića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 11. 2013.

Izvor: RTS

Poslednji oproštaj od Tijanića

Više hiljada ljudi oprašta se, na beogradskom Novom groblju od novinara Aleksandra Tijanića, koji je, u ponedeljak iznenada preminuo u 64. godini. Među okupljenima su članovi njegove porodice, novinari, političari, javne ličnosti i građani. Urna će, naknadno, biti položena u Aleji zaslužnih građana. Jučerašnjoj komemoraciji u Skupštini Grada prisustvovali su članovi porodice, prijatelji, kolege, ličnosti iz kulturnog i političkog života.

 

Smrt Aleksandra Tijanića nenadoknadiv je gubitak za srpsko novinarstvo i za Radio-televiziju Srbije, poručili su njegovi prijatelji i kolege.

Tijanić je bio kolumnista, pisac, ministar, savetnik, generalni direktor. Voleo je da se predstavlja samo kao novinar. Lucidan, oštar, direktan, ciničan, hrabar, duhovit. Za mnoge je Aleksandar Tijanić najautentičniji i najprepoznatljiviji novinarski jezik od Beča do Atine.

Rođen je u Đakovici 1949. godine. Živeo je u Podujevu i Prištini. Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN, gde započinje profesionalnu karijeru. Tekstovi iz tog perioda danas su udžbenici za sve one koji se bave novinarstvom. Suvereno je vladao gotovo svim oblastima od spoljne i unutrašnje politike, kulture, do sporta.

Pisao je za najznačajnije listove na prostoru bivše SFRJ. Devedesetih je bio i ministar za informisanje, ali na tu funkciju daje ostavku.

Posle petooktobarskih promena bio je savetnik predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice za medije i informisanje.

Aleksandar Tijanić bio je početkom 90-ih jedan od voditelja emisije "Umijeće življenja", koja se još pamti.

Bio je direktor tri televizije - Politike, na kojoj je radio od 1993, BK televizije, koju je osnovao, i RTS-a, kojem je vratio ugled i poverenje gledalaca.

Od 2004. pod njegovom palicom, Radio-televizija Srbije je najuspešnija televizija. Borbu za opstanak Javnog medijskog servisa smatrao je borbom za normalnu i pristojnu Srbiju.

Aleksandar Tijanić se poslednji put u javnosti pojavio pre nekoliko dana, na raspravi o medijskim zakonima. Prvi tekst objavio je 1976. godine, a poslednji rukopis završio je nedavno.

Knjiga "Ja i niko moj", trebalo bi da bude objavljena krajem godine.

"Računam da će knjigu čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, obezbeđen. Tu je i stotinak javnih ličnosti sa tajnim sklonostima o kojima sam pisao tokom tri decenije. Bez obzira na naslov, nisam glavna ličnost knjige, već mali novinar rastrzan željom da preživi i manjkom hrabrosti da bude kukavica", pričao je Tijanić.

Iza sebe je ostavio suprugu, sina, ćerku i dvoje unuka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi