Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bio je rođen za svaki medij
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2013.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Bio je rođen za svaki medij

Sećanja Nede Todorović, profesorke na Fakultetu političkih nauka

 

Aleksandar Tijanić bio je na prvoj mojoj generaciji na Fakultetu političkih nauka kada sam postala asistentkinja profesora Sergeja Lukača. Iako je bio godinu dana stariji od mene, on je fakultet upisao malo kasnije. Sedeo je u poslednjoj klupi i odmah je bio zapažen, jer je bio glasan, duhovit, ironičan, talentovan...

Na trećoj godini studija izdvojili su se njegovi tekstovi kao originalniji i bolji od drugih, priča za Danas Neda Todorović, profesorka novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Prema njenim rečima, profesor Lukač, koji je tada bio urednik u NIN-u, odmah ga je uzeo u NIN i on je u najkraćem mogućem vremenu od nekoga ko je radio dokumentaciju postao velika novinarska zvezda.

Na toj trećoj godini, dodaje Todorovićeva, dao je dva, tri ispita i odustao od studija.

„On je bio rođen za svaki mediji. Bio je originalan, talentovan, obrazovan. Njemu škola nije bila potrebna. Pokušavala sam kasnije da ga ubedim da dođe i završi fakultet, ali nije stizao od tekućih poslova. Šteta što nije završio, jer su ga posle mnogi prozivali zbog toga“, napominje naša sagovornica.

Kada je Todorovićeva počela da radi kao scenarista na televiziji emisija Nedeljno popodne i Noćnog programa, angažovala je Pecu Popovića i Aleksandra Tijanića što je bilo njegovo prvo pojavljivanje na televiziji i gde je imao „svoj komentar u svom stilu“. Njih troje, kako kaže, bili su u isto vreme i najmlađi urednici u istoriji kuće Politika.

„Ne zapaziti Tijanića bilo je nemoguće. Od početka je bio siguran u sebe. Zbog njegovih tekstova i kolumni bili su čitani mnogi listovi. U svakom mediju se pokazao kao suveren. Tokom svoje karijere kasnije prošao je kroz medijsku golgotu i kroz linč, i to ga je koštalo zdravlja. Njegova smrt predstavlja saučešće srpskog novinarstva. Vrlo malo je ostalo takvih“, navodi Todorovićeva.

Mirkov na čelu RTS

Upravni odbor Radio-televizije Srbije juče je za vršioca dužnosti direktora javnog servisa izabrao dosadašnjeg direktora Televizije Beograd Nikolu Mirkova.

Energija i odlučnost

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenoprt uputio je telegram saučešća porodici Aleksandra Tijanića i kolektivu RTS, u kome podseća na Tijanićevu neizmernu energiju, odlučnost i hrabrost da se suoči sa problemima i preprekama, ali i da predloži rešenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi