Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kolege i prijatelji o Aleksandru Tijaniću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2013.

Autor: Milka Radović, Marko R. Petrović Izvor: Blic

Kolege i prijatelji o Aleksandru Tijaniću

Tijanić je čovek koji je postavio visoke granice i htela sam i tog dana da ih dodirnem.

Jednostavno, radila sam kao da je tu. I uvek će biti tako. Nama koji smo učiliod njega, to je prosto ukodirano, govori prezenterka RTS-a Maja Žeželj o trenutku u kojem je u Drugom dnevniku RTS-a čitala vest o smrti Aleksandra Tijanića.

I to je, nažalost, deo ovog posla. Moguće je kontrolisati emocije ispred kamere, ali u jednom trenutku se upitaš čemu to... - kaže Maja Žeželj za „Blic”. Dodaje i da joj i dalje deluje nemoguće da je umro. Kada smo čuli šta se desilo, jednostavno nastala je tišina. Radila sam sa njim skoro 20 godina, od Televizije Politika, preko BK televizije, pa do RTS-a - kaže Maja Žeželj.

Zoran Stanojević, urednik emisije „Oko” na RTS-u, kao i većina Tijanićevih saradnika, ističe koliko je on bio zahtevan, ali i kreativan.

Čitajući sinoć njegove stare tekstove na internetu zaključio sam da je on nepogrešivo i na vreme ukazivao na to što u našem društvu ne valja, a onda bismo mi obično birali pogrešan put. Posle bi se mnogi ljutili što se on u zajedničkim greškama bolje snalazio od njih - kaže Stanojević.

Kao neko ko je godinama s njim neposredno radio, Stanojević ističe i da je Tijanić kao novinar bio „neprocenjivo dobar, kao šef težak i zahtevan, a kao čovek zadivljujuće kreativan”.

To što je stekao poverenje u moje novinarske sposobnosti smatram svojim najvećim uspehom - kaže Stanojević.

Saradnici koji su ga u ponedeljak videli na poslu kažu da je izgledao uobičajeno, čak mnogo bolje nego u poslednje vreme kada se vratio sa lečenja iz Londona.

Tijanić je umro u ponedeljak oko 17 sati. Neposredno pre smrti bio je sa suprugom i ćerkom u kafiću nedaleko od zgrade u kojoj je živeo. Tijanić je bio redovan gost kod nas nedeljom, i uvek je bio sa svojom porodicom, ćerkom, sinom, suprugom i unucima. Bio je i ove nedelje, ali i u ponedeljak, neposredno pre smrti - rekli su nam u tom kafiću, vidno potreseni zbog smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije. Komšije kažu da je Tijanić sam napustio kafić i krenuo ka ulazu zgrade gde je pao ispred lifta.

Naišao je prolaznik koji je pokušao da mu pomogne.

Stvorila se gužva, brzo su stigle Hitna pomoć i policija, tako da ni njegova supruga ni ćerka nisu mogle da priđu - priča radnica kafića koji se nalazi tik do Tijanićevog ulaza.

 U petak kremacija

Komemoracija povodom smrti generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak u Dečjem kulturnom centru. Kremacija posmrtnih ostataka je u petak, 1. novembra u 15 sati, a polaganje urne u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

“Ja i niko moj”

Računam da će moju knjigu “Ja i niko moj” čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, obezbeđen. Tu je i stotinak javnih ličnosti sa tajnim sklonostima o kojima sam pisao tokom tri decenije. Nisam glavna ličnost knjige, već mali novinar rastrzan željom da preživi i manjkom hrabrosti da bude kukavica. (Nedeljnik 2013).

O drugima

...O MILOŠEVIĆU

Faktički, Milošević je žrtva kućnog atentata. Dovršila ga je, verovatno pre vremena, apsolutno pogrešna Mirina kalkulacija. (2000. godine)

...O NIKOLIĆU

...Tomica Nikolić, umesto da ode na dubinsko pranje, objaviće hatišerif o smeni generalnog direktora RTS-a. Nemam prigovor.

Imam uslove.(Jul 2011.)

... O ĐINĐIĆU

Ako Zoran Đinđić preživi, Srbija neće. (mesec dana pred ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003. godine)

...O VUČIĆU

Zaigrao je utakmicu kakvu niko nije igrao. Izabrao je ’brzi start’, najbrži način da pokaže sebi i drugima da on nije slučajnost. (Nedeljnik 2013.)

SUKOBI..

...SA CANETOM

„Tužim Subotića jer kad god ga neko pita kako ste Vi, kao šnajder, zaradili dve milijarde evra, a niste Armani, on kaže da je to nepristojno pitanje koje je napisao Tijanić“. Stanko Subotić je 2010. prozvao Tijanića da ima milionski račun u Švajcarskoj i da je na platnom spisku Miroslava Miškovića.

Šamari za simpatizere LDP

Tijanić je ošamario u hodniku Prvog opštinskog suda simpatizera LDP Miloša Lukovića u martu 2008. Mesec dana kasnije na Autokomandi je posle verbalnog duela i psovki udario nekoliko puta u glavu člana izbornog štaba LDP-a na Voždovcu Roberta Tomaša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi