Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbogom, maestro!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2013.

Autor: N. I., D. J. Vučićević Izvor: Informer

Zbogom, maestro!

Tijanića ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo pokosio težak srčani udar Generalni direktor RTS, jedan od najboljih srpskih novinara Aleksandar Tijanić iznenada je juče umro u 64. godini. Kako je objavljeno, Tijanić je juče posle podne naden na Novom Beogradu ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Odmah je prebačen u Urgentni centar, gde je reanimaciju pokušao tim lekara, ali mu nije bilo pomoći.

Prema prvim nalazima, on je doživeo jak srčani udar. Nažalost, nije mu bilo spasa - rekli su sinoć lekari za Informer.

Aleksandar Tijanić je roden 13. decembra 1949. godine u Đakovici, a živeo je u Podujevu i Prištini. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN, gde započinje profesionalnu karijeru. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa „Intervju" i dnevnika „Sportski žurnal". Objavljivao je političke kolumne širom bivše Jugoslavije.

Bio je ministar informisanja, direktor TV Politika i tvorac BK TV. RTS je vodio od 2004. godine. Iza sebe je ostavio ćerku Zaru i sina Stefana. Porodici Tijanić i RTS sinoć su saučešće izjavili najviši zvaničnici dižave Srbije - predsednik Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, i mnogi drugi.

In memoriam

Poslednji put s Tijanićem u kafani pre samo sedam dana sedeli smo u kafani. Bio je to pravi Tijanić. Kurčevit, drzak, briljantno duhovit. Najbrži novinarski mozak s kojim sam ikada razgovarao. Sada razumem, on je tog ponedeljka, 21. oktobra slutio kraj. Svodio je životne račune, pričao je o svom Kosovu, o srpskom istorijskom prokletstvu.

0 prištinskoj gimnaziji, koja je, kako je rekao, jedina na svetu dala četiri direktora državnih televizija. Tražio je da mu pevaju zavičajnu „Udade se, Jagodo...".

Setio se kako smo se prvi put sreli krajem osamdesetih - on, glavni urednik „Žurnala", ja bezobrazni srednjoškolac. Zabavljao je društvo prepričavajući našu prvu svađu - on, ministar informisanja, ja student novinarstva. Pitao sam ga za zdravlje.

Brecnuo se: „Mali, kažizlotvorima, neće se oni tako lako rešiti starog Tijanića!"

I neće. Niko i nikad u srpskom novinarstvu neće nadmašiti Aleksandra Tijanića. To ime i to prezime zanavek će ostati merna jedinica dobrog novinarstva. Doviđenja, genije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi