Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otišao je jedan od najboljih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2013.

Autor: Nataša Latković – Marko Petrović Izvor: Blic

Otišao je jedan od najboljih

Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio-televizije Srbije, preminuo je juče u 63. godini. Tijanić je preminuo ispred lifta zgrade u kojoj je živeo na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Beogradu.

Njegovo telo prolaznici i komšije su zatekli oko 17 sati. Prema nezvaničnim informacijama, među njima se našao i jedan hirurg koji je pokušao da ga reanimira. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći i policije, ali je svaki pokušaj da ga vrate u život bio bezuspešan.

Duže od 40 minuta lekari su pokušavali da ga reanimiraju, ali ništa nije pomagalo. Većina nas u tom trenutku nije ga prepoznala - pričaju komšije za “Blic”.

U Hitnoj pomoći za “Blic” su rekli da je Tijanić “umro naprasnom smrću, koja je uzrokovana srčanim ili moždanim udarom”, kao i da bi tačan uzrok smrti mogao da bude utvrđen obdukcijom.

Tijanić je pronađen u besvesnom stanju u 17.10 sati. Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju, ali bez uspeha. Najpre se nije znalo o kome je reč budući da je poziv upućen za N. N. lice - navela je Nada Macura, portparolka Hitne pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama, Tijanić već mesecima ima srčanih problema, a bolovao je i od dijabetesa. Kako saznajemo od njegovih saradnika, bio je na lečenju i u Londonu, a poslednjih meseci se osećao dobro i bio potpuno posvećen poslu.

Tijanić je bio jedan od najboljih srpskih savremenih novinara.

„Bolje je da te Tijanić bije, nego da o tebi piše“, govorili su mnogi. Naročito oni koji su bili tema nekog od njegovih tekstova.

A takvih je bilo mnogo - od političara, sportista, estradnih likova, pa i do kolega novinara. Za 40 godina profesionalne karijere, oprobao se u gotovo svim medijima - dnevnim i nedeljnim novinama, televiziji. Sa pojavom interneta njegov kolumne posle kojih su se mnogi osećali ”kao prebijeni” postale su još čitanije, a njihove poruke još dalekosežnije.

Prve novinarske korake napravio je u štampanim medijima, kada je kao najtalentovaniji student žurnalistike na beogradskom Fakultetu političkih nauka pozvan u nedeljnik NIN. Osamdesetih godina počinje da piše i za zagrebačke nedeljnike „Start“ i „Danas“, kao i za splitsku „Nedeljnu Dalmaciju“. I mada je prve korake u medijima napravio u štampi, najveće uspehe doživeo je u oblasti televizije. Najpre je osnovao Televiziju „Politika“, potom je bio direktor BK televizije.

Pokrenuo je listove „Građanin“, „Evropljanin“, pisao je u “Dnevnom telegrafu”. Generalni direktor RTS-a postao je 2004. godine. Telegrame saučešća porodici Tijanić uputili su premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Reakcije na Tviteru

MIRJANA BOBIĆ MOJSILOVIĆ:

Neopisivo mi je žao i u šoku sam.

ANjA DMITROVIĆ:

Kroz glavu mi prolaze najlepše godine...I prvi sastanak na kome je rekao - Vi niste televizija, vi ste poljoprivredna zadruga.

VESNA DAMJANIĆ:

Bila je čast raditi sa njim i učiti od njega.

Izjave saradnika i prijatelja

GORAN MILIĆ, direktor “Al Džazire” za Balkan

Ja sam i ranije rekao da je Tijanić najveći novinar u Srbiji. Vlastitom zaslugom unapredio je Televiziju Srbije. Od deset emisija na RTS, on je osmislio sedam. On je jedan od novinara koga će pamtiti generacije. Neću zaboraviti naš duel u Rovinju pred 1.500 ljudi, svaka druga njegova rečenica izazivala je aplauz i smeh.

GORDANA SUŠA

Strašno me je pogodila vest o smrti Tijanića. Bio mi je dugogodišnji prijatelj, iako se nismo slagali u mnogim stvarima. Smatram ga vanserijskim novinarom i izuzetnim eruditom, koji je umeo da brani i ono u šta nije verovao. Jednom sam o njemu rekla parafrazirajući izjavu da je svaki čovek stil - Tijanić je stil, Tijanić je čovek. Ne poznajem čoveka koji mu se nije divio, bez obzira da li ga se bojao ili ga je voleo.

SRĐAN ĐURIĆ

Neke od najlepših profesionalnih godina proveo sam uz Aleksandra Tijanića, ako je mogao posao da se nauči od nekoga, onda je mogao od njega. Radili smo pet godina zajedno na BK televiziji. Nije bio lak za saradnju, ali ako je nekoga cenio, onda je to odlično funkcionisalo.

BOJANA LEKIĆ

Mnogo me je pogodila vest o njegovoj smrti. Bio je neko, veliki novinar. Sad je drugo nebitno.

OLIVERA KOVAČEVIĆ

Bio je na poslu ovih dana i viđali smo se intenzivno radeći na novoj emisiji. Izgledao je kao da je u zlatnom dobu. Nisam uočila nagoveštaj ničeg lošeg. Bio je najbolji urednik i kada smo se voleli i kada smo se svađali. On je poslednja novinarska reč u Srbiji i poslednji velikan srpskog novinarstva. Posle njega u našoj profesiji stvari neće biti iste.

DUŠKO VUJOŠEVIĆ

Šokiran sam odlaskom velikog prijatelja. Smrt je još jednom pokazala da ima dobar ukus. Prijatelju, nedostaješ mi i sve ćeš mi više nedostajati.

SINIŠA PAVIĆ

Vrlo mi je žao. To je čovek koji je imao izuzetnu energiju, nastup... Bio je ministar, direktor, ali je najbolji bio kao novinar! Njegova inteligencija i humor, britak, ponekad oštar, ali veoma kvalitetan, činili su ga izuzetni čovekom. Imao je svoje mesto u nizu intelektualnih poslova. Deset godina smo radili zajedno. Dok sam radio s njim, osećao sam se komotno, i produkciono i finansijski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi