Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Aleksandar Tijanić, novinar koji nikoga nije ostavio ravnodušnim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2013.

Izvor: Politika

Preminuo Aleksandar Tijanić, novinar koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

Aleksandar Tijanić (64), generalni direktor Radio-televizije Srbije, umro je u Beogradu. Smrt ga je zadesila ispred njegovog stana u Novom Beogradu, na kraju još jednog napornog radnog dana.

Tijanić je bio jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih novinara koji svojim stavovima i britkim napisanim i izgovorenim rečima nije nikoga ostavljao ravnodušnim. Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle ga je, kao najtalentovanijeg studenta profesor Sergej Lukač uputio u redakciju nedeljnika NIN. Time je počela njegova uspešna karijera novinara koji je bio jednako dobar u štampanim medijima, ali i kao autor i prvi čovek televizija.

 

Aleksandar Tijanić je bio glavni i odgovorni urednik časopisa „Intervju” i „Sportski žurnal”. Objavljivao je političke kolumne u splitskoj „Slobodnoj Dalmaciji”, zagrebačkom „Danasu”, „Startu”, ljubljanskoj „Mladini” i sarajevskom „Oslobođenju”. Sa Draganom Babićem i Mirjanom Bobić-Mojsilović bio je koautor emisije „Umijeće življenja”, emitovane na Jutelu. Tijanić je bio direktor Televizije Politika i tvorac BK televizije Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine.

Tijanić je na RTS-u pokrenuo digitalni kanal kulture, a u vreme njegovog mandata snimljene su serije izuzetne gledanosti: „Selo gori, a baba se češlja”, „Bela lađa”, „Gorki plodovi”, „Ranjeni orao”, „Moj rođak sa sela”, „Greh njene majke”, „Ulica lipa” i mnoge druge, navodi se na sajtu RTS-a.

RTS je 2008. godine organizovao Evrovizijsko takmičenje koje medijski stručnjaci ocenjuju kao jedno od najuspešnijih. Prema Tijanićevoj zamisli, u javni servis primljeno je 100 mladih stručnjaka, navode u RTS-u.

„Vratio je poverenje i poštovanje gledalaca. RTS je bila najuspešnija televizija sedam godina zaredom. Borbu za opstanak Javnog medijskog servisa smatrao je borbom za normalnu i pristojnu Srbiju. Tome je posvetio poslednju deceniju svoje briljantne novinarske karijere”.

Poslednji put se pojavio u javnosti 23. oktobra na raspravi o javnim medijskim servisima. Napisao je nekoliko knjiga, a knjiga „Ja i niko moj”, koju je nedavno završio, treba da izađe iz štampe krajem godine.

Rođen je 1949. godine u Đakovici, živeo je u Podujevu i Prištini. Od 1994. do 1996. godine bio je ministar informisanja u Vladi Srbije, savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice, od 2001. do 2004. godine.

Bio je oženjen, za njim su ostali ćerka i sin i dvoje unučadi. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

M. B.

----------------------------------------------

Saučešće predsednika Srbije Nikolića

Povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, predsednik Republike Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodici i kolegijumu Radio-televizije Srbije.

„Odlaskom Aleksandra Tijanića ostali smo bez autentičnog novinarskog izraza. Oštrina njegovog pera, polemisanje sa neistomišljenicima bez straha i borba za lična uverenja do poslednjeg daha, zaista su za poštovanje. Neka mu je večna slava”, navedeno je u telegramu saučešća predsednika Srbije.

----------------------------------------------

Dačić i Vučić izjavili saučešće

Premijer Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, navodi se na sajtu RTS-a.

„U ime Vlade Srbije primite izraze najdubljeg saučešća. Aleksandar Tijanić ostaće zapamćen kao jedan od najboljih srpskih novinara i važan i uticajan svedok srpske i jugoslovenske istorije u poslednje četiri decenije”, navodi se u telegramu saučešća premijera.

Saučešće jeizrazio i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić,u svoje ime i u ime Srpske napredne stranke.

U telegramu saučešća kolega iz „Novog magazina” i Nadežde Gaće, piše da je Aleksandar Tijanić tokom duge i plodne karijere ispisao neke od najboljih stranica novinarstva u Srbiji. Do poslednjeg trenutka borio se i za što bolji RTS i što bolji status Javnog servisa.

Saučešće je izrazio i istaknuti jugoslovenski novinar i direktor Al Džazire Balkans Goran Milić, objavljuje sajt RTS-a.

----------------------------------------------

Slava Đukić: Jedan od najdarovitijih urednika

– Nije trenutak da sad razložnije govorim o ličnosti Aleksandra Tijanića. Šta je on značio u našem novinarstvu brzo će osetiti i njegove kolege i javnost. Upoznao sam ga na početku njegove karijere. Mislim da je on, bar u mom pamćenju, jedan od najdarovitijih autora i urednika poslednjih nekoliko decenija. Obdarena, smela priroda, na neki način divlja, u dobrom smislu reči. Zbog toga je svaki njegov istup uzdrmao javnost, ali i njega. Toliko se trošio da me vest o njegovoj preranoj smrti nije iznenadila, umiru nažalost, oni koji u svom pozivu ne misle o smrti. Tu cenu je platio i Saša Tijanić sa kojim sam uživao u prijateljstvu i profesionalnoj saradnji – rekao je Slava Đukić, publicista i novinar.

A. K.

----------------------------------------------

Mirjana Bobić-Mojsilović: Ogromni gubitak za naše novinarstvo

–Duboko sam potresena: Tijanić je bio moj prijatelj i kolega, prošli smo mnoge divne i mnoge užasne trenutke novinarstva u ovoj zemlji zajedno. Voleli smo se, i svađali i mirili, i poslednji put smo se videli na komemoraciji Draganu Babiću. Njegovu smrt osećam kao strašni lični gubitak, ali i kao ogroman gubitak za naše novinarstvo. Na žalost, tek sada će mu svi priznati da je bio najveće novinarsko pero. Počivaj u miru, dragi Saša – rekla je novinarka Mirjana Bobić-Mojsilović.

----------------------------------------------

Dragoljub Žarković: Umro je jedan od poslednjih bardova jugoslovenskog novinarstva

– Umro je jedan od poslednjih bardova jugoslovenskog novinarstva, čovek koji je u novinarskoj profesiji ostavio dubok trag. Bio je, po sopstvenim rečima, uvek spreman, posebno kada je branio svoje ideje, da ulazi u najoštrije polemike. Mada je neki put izgledalo obrnuto, pamet mu je bila brža od jezika. Aleksandar Tijanić bio je jedan od poslednjih autora koji je svojim radom mogao da poveća tiraž jednih novina ili gledanost jedne televizije, a sve to postizao je samo zato što nije bio ravnodušan – rekao je Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika „Vreme”

----------------------------------------------

Olivera Kovačević: Privilegija je bila raditi sa njim

– Tijanić je bio moj prvi glavni urednik i direktor Televizije „Politika”. On me je primio na posao i ponovo smo zajedno počeli da radimo 2006. na Radio-televiziji Srbije. Imala sam privilegiju da radim sa njim i uvek, u brojnim situacijama u kojima smo se i voleli i svađali, Tijanić je bio u pravu. To što smo od njega naučili nismo mogli da naučimo ni u jednoj školi. Velika je prednost kada imate najvećeg novinara za urednika, ali mi nismo mogli da doskočimo visinu na lestvici koju je on postavljao. Odlaskom Tijanića srušio se i bedem odbrane srpskog novinarstva – rekla je novinarka RTS-a Olivera Kovačević.

D. I.

----------------------------------------------

Milan Milošević: Izgubili smo velikog autora

– Sa Sašom Tijanićem radio sam petnaest godina u NIN-u u jednoj uspešnoj generaciji koju je oformio Dragan Marković. Već tada je pokazivao snažan autorski pečat, individualnost i kreativnost koja se potvrdila i u pisanim medijima i na televiziji. Njegovim preranim odlaskom srpsko novinarstvo izgubilo je velikog autora – izjavio je Milan Milošević, novinar nedeljnika „Vreme”

U. V.

----------------------------------------------

Nino Brajović: RTS izgubio najjačeg zaštitnika

– Smrću Aleksandra Tijanića, Javni servis izgubio je najjačeg zaštitnika, a srpsko novinarstvo autora priznatog van svojih granica. Tijanić je novinar koga su čitaoci i gledaoci širom bivše Jugoslavije znali i poštovali, a moćnici ga se bojali. Šteta koja je njegovim preranim odlaskom zadesila srpsko novinarstvo jednaka je razornom zemljotresu– izjavio je juče Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

A. K.

----------------------------------------------

Gorislav Papić: Medžik Džonson srpskog novinarstva

– Na televiziju sam došao zbog Aleksandra Tijanića. Tri godine igrao sam u timu sa Medžikom Džonsonom srpskog novinarstva. Nije potreban talenat Vlade Divca da bi se na njegove asistencije postizali poeni. Lejkersima je trebalo deset godina da se oporave od odlaska Medžika. Ako se u srpskom novinarstvu za deset godina pojavi neko ko iole liči na Aleksandra Tijanića nije sve izgubljeno  kaže Gorislav Papić, novinar i urednik RTS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi