Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na tapetu lokalni mediji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 10. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Na tapetu lokalni mediji

Učesnici javne rasprave o Nacrtu zakona o elektronskim medijima ocenili su juče na javnoj raspravi da je zakonski tekst u pojedinim delovima nejasan i protivrečan, dok su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja istakli da će sigurno usvojiti sve što doprinosi napretku nacrta zakona. Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić rekla je da zakon može i da bi trebalo da bude usvojen, a da su javne rasprave organizovane kako bi se čule sugestije, primedbe i komentari.

„Svesni smo da kada izađete sa jednim nacrtom zakona postoje stvari koje mogu i treba da se dorade. Kada se radi na zakonu nemate potpuni uvid u sve stvari ali onog trenutka kada izađe zakon u javnost bitno je mišljenje te javnosti koja omogućava da sa neke druge strane pogledate nacrt“, rekla je Predić.

Ona je istakla da na javnim raspravama svi zainteresovani mogu da ukažu na propuste i argumentovano brane stavove koje će ministarstvo usvojiti. Prema njenim rečima resorno ministarstvo će usvojti sve što doprinosi napretku nacrta zakona o elektronskim medijima, jer je to i napredak regulative.

Ministarstvo je, kako je dodala, zbog važnosti teme koja se reflektuje na celokupno društvo insistiralo na debati koja će nesumnjivo doprineti kvalitetu zakona. Predić je istakla da se duže vreme radilo na nacrtima i da se duže nego što je bilo planirano i predviđeno strategijom čekalo na njih ali da može konačno da se kaže da se „zakon o elektronskim medijima nalazi u debati“.

Ističući da je to jedna od najvažnijih stvari ona je ukazala da je bitna harmonizacija domaćih zakona sa regulativom Evropske unije i standardima koje ima Evropa.

Marija Leković sa Studija B kaže da nacrt zakona nije jasan a da pojedini članovi nisu usaglašeni.

„Jedino što je jasno u ovom zakonu je da se previše ljudi na njemu izređalo isključivo vodeći računa o svojim potrebama i ciljevima i ne vodeći računa šta je prethodnik hteo da kaže“, rekla je ona dodajući da se ne vidi jasan cilj osim da se ugase javni medijski servisi u lokalnim sredinama.

Na javnoj raspravi je istaknuto i na moguće kršenje Ustava koje je predviđeno zakonskim tekstom, dok je predstavnik SBB-a rekao da je rad na nacrtu trebalo da bude transparentniji, kao i da neki od članova zakona nisu u skladu sa Ustavom i evropskom praksom ali i principom konkurencije, ali je napomenuo da problemi mogu da se isprave.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi