Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obeleženo dva veka od Novina serbskih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 09. 2013.

Izvor: Beta, RTV

Obeleženo dva veka od Novina serbskih

U Narodnom pozorištu u Beogradu juče je obeleženo dva veka od objavljivanja prvog broja Novina serbskih.

 

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da danas težimo istim stvarima za koje se pre dva veka borio pokretač "Novina serbskih" Dimitrije Davidović - za uređenu, pravednu i naprednu Srbiju.

"Borimo se za Srbiju koju će njeni građani da čuvaju i pomažu, jer znaju da bez nje dobra ne bi bilo, za Srbiju koju će susedi da poštuju, a partneri da uvažavanju... Za Srbiju koja će čuvajući svoje svetosavlje i ćirilicu u Evropu unositi ne probleme već vrednosti", rekao je Selaković.

Ministar je rekao da se sećajući predaka, treba boriti za očuvanje duhovnog identiteta i države, tražeći mesto u evropskoj porodici nacija.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Radoš Ljušić je rekao da je program Novina serbskih ostao nepromenjen do današnjih dana, samo je razvojem tehnologija, njegov naslednik Službeni glasnik dobio mogućnost da državne odluke objavljuje u elektronskoj formi.

Ljušić je istakao da Novine srpske i Sretenjski ustav, svrstavaju Davidovića u jednog od najznačajnijih srpskih državnika.

"Kada je umro, novine koje je osnovao i u njih uložio toliko truda nisu ni pomenule njegovu smrt, nimalo neobično za nas Srbe", rekao je Ljušić.

Službene novine pojavljuju se u Kneževini Srbiji od 1834. godine, a vode poreklo od prethodno izdavanih Novina serbskih iz 1813. godine.

Službene novine predstavljaju neiscrpan i nezamenjiv izvor za pravnu, političku i kulturnu istoriju Srbije i zbirku važećih, pravnih akata u Srbiji.

Novine su delile sudbinu srpskog naroda, kuda god se selila vlada, selile su se i novine. One su izdavane i na drugim kontinentima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi