Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Redakcija pored štale
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 08. 2013.

Autor: B. Caranović Izvor: Večernje novosti

Redakcija pored štale

Zabržje, selo kod Obrenovca, jedino je u Srbiji koje se može pohvaliti svojim novinama. Meseč nik, ponekad i dvomesečnik, zavisi kad se skupe pare za štampanje - „Zabreške novine“, ove godine slave sedmi rođendan.

 

Glavni i odgovorni urednik, novinar, finansijski direktor, vlasnik Momčilo Srećković Moci poznat je i po tome što nijedan broj nikada nije prodao.

Tiraž od 1.000 primeraka, od prvog broja - deli besplatno meštanima sela, ambasadama, preduzećima.

Redakcija „Zabreških novina“ nalazi se na najneobičnijem mestu. Deli zid sa štalom, u kojoj uz muziku svakodnevno uživaju krave gazda-Mocija. Na ulazu u malenu prostoriju stoji nalepnica „Zabreške novine“, a unutra pisaće mašine, jedna iz 1930. godine, poklon porodice Karađorđević, sovjetski foto-aparat „smena“, a kompjuter dobijen na poklon od privatnika iz kraja.

Vlasnik i glavni urednik Moci, osim što je novinar, jedan od osnivača Studija B, prvi dopisnik „Večernjih novosti“ iz Obrenovca, počasni građanin Obrenovca, pre svega je poljoprivrednik i domaćin velikog seoskog imanja.

- Pišem, držim školu novinarstva za dečicu iz komšiluka, koji pišu za naš list, organizujem štampanje svakog broja i zatim ga razdelim, ali uz sve to - mora da se vodi domaćinstvo - priča Moci, najpoznatiji meštanin Zabrež ja. - Imam veliku farmu svinja, gajim mangulice, koje su postale prava retkost, a imam i vijetnamske patuljaste svinje. Osam hektara obradive zemlje i sve mi je pod zasadom. Treba sve to pokriti.

Velika Srećkovićeva ljubav je novinarstvo. Ili možda samo rad. I nije mu teško da svako od 900 domaćinstava dobije primerak novina, ali ih i da ih razdeli svim ambasadama u Beogradu. Zato kaže da se njegov list čita u čak 52 zemlje.

- Novi broj se još priprema, nije problem u tekstovima nego u finansijama - kaže Srećković. - Davala je opština ranijih godina, ali se i to proredilo i sve je tanji buDžet. Da bih izdao broj, treba mi oko 30.000 dinara i sve sam finansiram od svoje penzije. Ove godine mi nikakva pomoć od opštine nije stigla. A da bude još gore, naredili su mi iz Poreske uprave da redakciju „prekrstim“ u poslovni prostor. Pa sad na kontu toga, moram godišnje da im još i dam 4.100. Evo već treću godinu plaćam to. A jedini od 5.028 sela u Srbiji imamo svoje novine. I to besplatne!

A sve o čemu piše u Mocijevim novinama, tiče se Zabrežana - problemi koji ih muče, istoriji sela, žetva, setva, događaji...

Manje para iz opštinske kase

Iz opštine Obrenovac su nam rekli da je za „Zabreške novine“, za 2013. godinu odobreno 30.000 dinara, tako da će verovatno rođendanski broj izaći iz štampe.

Prošle godine ovo glasilo dobilo je oko 55.000 dinara, a 2011. godine duplo više.

Prvi meč pod reflektorima?!

Prvi broj „Zabreških novina“ izašao je još 1936. godine. Moci je, kako kaže, pre sedam godina samo nastavio tradiciju.

- u Zabrežju je 1948. odigrana prva utakmica pod reflektorima u staroj Jugoslaviji, Drvodeljac - Partizan. Za crno-bele je igrao Bobek i dao četiri gola. Ovde je i začeta srpska diplomatija - prota Mateja iz Zabrežja je poslao prvo diplomatsko pismo, pre 205 godina - priča Moci Srećković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi