Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo kulture podnelo izveštaj o radu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 07. 2013.

Izvor: Danas, Beta

Ministarstvo kulture podnelo izveštaj o radu

Otvaranje izložbenih prostora , obeležavanje 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta i odluka o sufinanisranju oko 900 projekata, neki su od rezultata rada Ministarstva kulture Srbije, rekao je danas ministar Bratislav Petković.

Petković je u Ministarstvu kulture u Beogradu danas predstavio tromesečni izveštaj o radu, od aprila do juna ove godine.

"Od aprila je otvoren izložbeni prostor Istorijskog muzeja Srbije (u zgradi Ministarstva), a potom i nova stalna postavka (tog muzeja) u Konaku kneza Miloša, dok je povodom 145 godina od smrti kneza Mihaila Obrenovića obnovljena spomen-ploča u Košutnjaku", nabrojao je Petković.

Po rečima ministra, komisije su odabrale 640 projekata stvaralaštva i "kreativnih industrija", koje će Ministarstvo podržati sa oko 177 miliona evra.

Komisije u oblasti javnog informisanja takođe su završile rad, tako da će 261 projekat biti podržan sa oko 65 miliona dinara.

Ministar je rekao da se o nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima izjašnjavaju nadležna Ministarstva, a potom će nacrt zakona biti prosleđen Vladi Srbije.

Ministarstvo priprema Strategiju razvoja kulture i organizovane su debate u Somboru, Novom sadu, Kraljevu, Zrenjaninu, Valjevu, a za sutra je planirana debata u Aranđelovcu, rekao je Petković.

"Međunarodna saradnja je takođe bila veoma uspešna. Evropska komisija je donela odluku da finansira projekat formiranja 'difuznog muzeja' u Baču, a realizovani su i Dani srpskog filma u Narodnoj republici Kini", rekao je ministar kulture.

Petković je dodao da će "difuzni muzej" - ideja po kojoj će cela opština Bač biti muzej na više punktova, obuhvatiti manastir Bođane, tvrđavu u Baču i Stari hamam, a za sanaciju krova, fasade i enterijera izdvojeno je 890.000 evra.

Ministar je podsetio da je, u okviru programa obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, u Viminacijumu otvorena izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" i izvedena je opera "Aida".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi