Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kolarević: Uskoro o modelu finansiranja RTS, Tanjugu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2013.

Izvor: Danas, Beta

Kolarević: Uskoro o modelu finansiranja RTS, Tanjugu

Beograd - Pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević najavio je danas da će do srede, 24. jula, biti poznat model budžetskog finansiranja javnih servisa - Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, a da je ideja da deo Tanjuga bude vladin servis za informisanje, a deo te novinske agencije verovatno bi postao akcionarsko društvo.

Kolarević je novinarima u Skupštini Srbije, nakon sednice Odbora za kulturu i informisanje, rekao da se razgovara o više modela finansiranja, među kojima je i model po kome bi se određeni procenat iz budžeta izdvajao za javne servise. "Nadam se da ćemo u sredu na sajt ministarstva postaviti nacrte zakona o javnim servisima i elektronskim medijima, čime bi počela javna rasprava koja mora da traje najmanje 21 dan i u okviru toga su predviđene javne debate", rekao je Kolarević i dodao da se očekuje da se ti zakoni pred poslanicima nađu na jesen.

"Kada je u pitanju finansiranje iz budžeta, jedan od modela na koji ćemo se ugledati je Zakon o javnim radiodifuznim servisima u Crnoj Gori, koji je prihvatila EU", rekao je Kolarević.

Govoreći o državnoj novinskoj agenciji Tanjug, on je rekao da postoji ideja da se ta agencija, po nemačkom modelu, pretvori u vladin biro za komunikacije.

"Ideja je da Tanjug bude vladin servis za informisanje, za prikupljanje informacija iz sveta i slanje, i taj zakon može vrlo brzo da se donese, onda bi jedan deo Tanjuga verovatno išao u privatizaciju, delile bi se akcije, i on bi išao na tržište", rekao je Kolarević.

Pomoćnik ministra je na sednici Odbora za kulturu informisao poslanike da su zakoni o javnom informisanju i međima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima rađeni u saradnji sa ekspertima iz EU, a svog predstavnika i posmatrače u izradi zakona su imali i mediji. Sednici odbora prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, koji su zamerili što se kasni u primeni medijske strategije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi