Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veran nas košta više od ministra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2013.

Izvor: Informer

Veran nas košta više od ministra

O trošku poreskih obveznika vodio telohranitelje u Džakartu l Tražio da mu EU da dozvolu za oružje l U MUP niko neće da se Matiću zamera

 

Suvlasnik i bivši glavni urednik RTV B92 Veran Matić bahatiji je od srpskih političara, a nas poreske obveznike košta više od većine ministara!

Matić, naime, kao „bezbednosno ugrožena ličnost“ već tri godine koristi državno obezbeđenje, koje, bez ikakvog pardona, o trošku građana vodi na putovanja po celom svetu. On je tako telohranitelje vodio i u glavni grad Indonezije Džakartu, što je državni budžet koštalo bezmalo 10.000 evra!

Bahat i u Evropi

Koliko je Matić, koji se u javnosti predstavlja kao najveći humanitarac, bahat, možda najbolje govori epizoda s konferencije „Spik ap“, koja je sredinom juna održana u Briselu. Matić je tamo, kako su javili mediji, zvanično s govornice od Štefana Filea zatražio da se njegovim telohraniteljima omogući da budu naoružani i na teritoriji EU (!?!).

Fileov govor zasenio je Veran Matić, koji se posle izlaganja uvodničara javio za reč i mudrim tonom i pogledom iza naočara saopštio cenjenom skupu svoje muke. Veran je kazao da je prosto raspolućen između obaveza koje ima prema medijskom svetu EU i činjenice da ima policijsko obezbeđenje, koje s njim ide svuda po svetu! E tu i jeste problem, kaže Veran. Njegovim telohraniteljima ne dozvoljavaju da nose oružje u zemljama EU, pa jadni Veran moli Filea i evropske zvaničnike da zbog njega promene zakone i ovakvoj gromadi dodele pravo naoružanih telohranitelja širom EU, napisao je kolega Arnold Bever za beogradski portal E novine.

Kako saznajemo, o abnormalnim troškovima obezbeđenja Verana Matića (koji se nezvanično procenjuju na više od 150.000 evra godišnje?!) više puta je raspravljano u vrhu MUP.

- Procena je da Matić nije toliko ugrožen da bi morao da vodi po svetu telohranitelje. Ipak, niko se ne usuđuje da mu obezbeđenje ukine jer se svi plaše da će mediji odmah skočiti na nas - kaže Informerov  sagovornik iz policije, i naglašava da bi Matić, ako se zaista oseća ugroženo, mogao da „redukuje putovanja na egzotične destinacije“:

- Čovek se predstavlja kao veliki borac za pravdu i državu, na svojoj televiziji nam stalno drži lekcije o smanjivanju troškova, a sam košta budžet više od pola ministara - ogorčen je naš izvor.

Matić: Pitajte MUP

Veran Matić, komentarišući ove navode, kaže za Informer da policijsku zaštitu ima oko tri godine, ali da je nije sam tražio.

- Dobio sam poziv od direktora policije, koji je rekao da mi je bezbednost ugrožena i da je neophodno da budem jedno vreme pod zaštitom. Potom sam imao razgovor na kome mi je predočena bezbednosna procena i prihvatio sam obezbeđenje - ističe Matić, i naglašava da nije tražio ni ovu meri, niti njeno produžavanje.

- To je sve isključivo u nadležnosti policije i bezbednosnih službi. Inače, to nije nimalo prijatna situacija jer veoma ograničava kretanje i voleo bih da nemam tu pratnju - naglašava Matić.

Informer je, po zakonu o dostupnosti informacija, tražio od MUP precizan troškovnik obezbeđenja Matića, ali i drugih „ugroženih novinara“ (Brankica Stanković), no do zaključenja ovog izdanja nismo ga dobili. U policiji su nam obećali da ćemo tražene podatke dobiti početkom sledeće nedelje. EKIPA INFORMERA

 

Antrfile : da se ja pitam

 Miroslav MiloševiĆ, general

 

Nije Veran Matić jedini, ima tu još ljudi. Logično je da se s vremena na vreme uradi nova procena. Ima tu i zloupotreba.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi