Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministri jure pare za RTS?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2013.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Ministri jure pare za RTS?

Predlozi zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, uprkos najavama, još nisu predstavljeni javnosti i stavljeni na javnu raspravu, a razlog tome je očigledno što nadležni ne znaju na koji način da ispune obećanje prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta i da će se javni servisi finansirati iz budžeta u periodu od dve godine.

 

Pokušavajući da saznamo na koji način će biti obezbeđena sredstva za Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTV) ranije, ali i sada nakon rebalansa budžeta, u nadležnim institucijama „vrteli su nas u krug“, a zaključak je jasan – još se ne zna gde će taj novac pronaći. U Ministarstvu finansija i privrede istakli su da je to pitanje za Ministarstvo kulture i Vladu Srbije. U Ministarstvu kulture, takođe, tvrde da je to pitanje za Vladu, ali u Vladi smatraju drugačije. Iz pres-službe Vlade pitanje Danasa o sredstvima za finansiranje javnih servisa prosleđeno je Ministarstvu kulture, dok nam je iz Generalnog sekretarijata stigao odgovor da se obratimo Ministarstvu finansija. Pošto je Vučić obećao građanima ukidanje pretplate, uprkos protivljenjima ministra finansija Mlađana Dinkića iz finansijskih razloga, verovatno da sada svi ponovo čekaju da Vučić odluči odakle će sredstva za RTS i RTV biti izdvojena. I koliko. Podsetimo, predlog zakona o elektronskim medijima, koji je trebalo da reguliše i javne servise, najavljivan je više puta da će biti na javnoj raspravi, ali je to bilo odlagano bez objašnjenja. Potom su predstavnicima radne grupe koja je radila na zakonu, predstavljena dva nova, odvojena zakona – o elektronskim medijima i javnim servisima. Članovi radne grupe nisu hteli da potpišu te zakone, jer ih nisu pisali, ali i zato što se protive ukidanju RTV pretplate. Ostalo je na Ministarstvu kulture da odluči koji će nacrti zakona biti predstavljeni. To se i dalje čeka. Međutim, to neće moći još dugo da se čeka, jer bi set medijskih zakona morao biti usvojen u Skupštini Srbije najkasnije u septembru, pred oktobarski izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, to jest kako bi on bio pozitivno „nastrojen“. Oblast medija, inače, spada i u poglavlje koje se odnosi na ljudska prava, koje se sada prvo otvara u pregovorima sa EU i o čemu počinje uskoro skrining. Ekspertkinja EK Sandra Bašić Hrvatin apelovala je u intervjuu za Danas da se medijski zakoni moraju usvojiti što pre. Ona je ujedno i upozorila vlasti u Srbiji da kada jednom ukinu pretplatu da je posle dve godine više neće moći vratiti, a drugi modeli finansiranja javnih servisa ne postoje.Vreme za odluku o budućnosti javnih servisa ističe i vlasti bi već narednih dana morale da se ozbiljno i pod hitno pozabave tim pitanjem. U suprotnom Srbija bi mogla ostati bez javnog servisa, hiljade ljudi bi ostalo bez posla, a naši početni koraci u pregovorima sa EU bi verovatno bili znatno usporeni.

 

Antrfile : Gašenje RTS

 

Čekajući zakone i odluke nadležnih, RTS i RTV su u sve težoj finansijskoj situaciji. Iako je RTS od Vlade dobijao prethodnih meseci određenu vrstu novčane pomoći, RTS je pre neki dan apelovao da se nalaze u nikada težoj situaciji, a generalni direktor Aleksandar Tijanić najavio je da će RTS biti ugašen krajem avgusta „ako država hitno ne izdvoji novac za njegovo spasavanje“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi