Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Crno-beli grčki TV svet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2013.

Izvor: RTS

Crno-beli grčki TV svet

U prvim satima vladina "Grčka javna televizija" EDT emitovala crno-bele snimke pevača iz 1960-ih godina, stare filmove i arheološke dokumentarce.

Vlada Grčke upozorila da u prvo vreme nova televizija može samo da pušta reprize. Radnici i dalje odbijaju da napuste zgradu ugašenog javnog servisa ERT-a.

Vlada Grčke je danas, mesec dana pošto je isključila signal javne televizije, pokušala da ponovo emituje osnovni, tzv. embrionalni program, koji se sastoji samo od repriza.

To su crno-beli snimci pevača iz 1960-ih godina, filmovi čiji su glumci davno umrli, arheološki dokumentarci. Prvi sati vladine "Grčke javne televizije" (EDT) - što je njen nov naziv, odveli su u daleku prošlost gledaoce iz sadašnjeg doba ekonomske stagnacije i društvenog propadanja.

Tri kanala oficijelnog javnog servisa RTV "ERT" su naglo zatvorena 11. juna, pre tačno mesec dana, odlukom premijera Andonisa Samarasa.

Vlada je danas upozorila da u prvo vreme, u nedostatku proizvodnje programa, nova TV - na jednom kanalu - može samo da reprizira igrane filmove i dokumentarce.

Mali tim zadužen da oživi grčku javnu radiodifuznu kuću, neobičan je kao i program. Sastoji se od jednog tehničara u penziji, jednog bivšeg reditelja ERT koji je prešao na privatni kanal, od jednog službenika Grčkog centra za film i jednog službenika TV-kanala Skupštine Grčke, objavio je atinski list Elefterotipia.

Uz sveopštu kritiku programa, ali i arhaičnog znaka nove televizije, koji po nekima podseća na znak iz "mračnih sovjetskih vremena", dodatni udarac je to što je 84-godišnji režiser Robert Mantulis, čiji je film "Gradonačelnica" (1960), otvorio program u četvrtak, najavio da će preko suda tražiti odštetu zbog toga što je njegov fim emitovan na "gnusnom" javnom kanalu.

Novinski kolumnisti su danas osudili "improvizaciju" i "amaterizam" države u pokretanju javnog TV-kanala.

Argument za to je i što nema vesti, osim povremenog pojavljianja naslova na dnu ekrana, a vesti ima samo na stranim kanalima kao što su Bi-Bi-Si i Dojče vele koji su i ranije bili dostupni, preko signala ERT.

Međutim, francuski kanal TV5 i američki Si-En-En koji su takođe distribuirani preko ERT-a, više nisu dostupni.

Pravno gledano, Vlada je bila primorana da uključi signal javne televizije jer joj je to naredio Državni savet - upravni sud, proglasivši još u junu da je ukidanje grčkog javnog servisa ERT-a protivzakonito.

Ali, država ima i dalje veliki problem: U zgradi bivšeg javnog emitera ERT, desetine njenih otpuštenih radnika svakodnevno rade emitujući vesti preko interneta, zahvaljujući podršci Evropske radiodifuzne organizacije (EBU).

Kritikovana zbog lošeg upravljanja i zavisnosti od vlasti, stara "sveta krava" - javni RTV servis se od zatvaranja pretvorio u alternativni medij protesta, iako je svih 2.700 zaposlenih primilo pisma o otkazu.

Pošto u zgradu ne može, nova javna televizija emituje sa releja jedne privatne stanice.

Ministar za medije Pandelis Kapsis izjavio je za AFP u utorak da pregovori nisu prekinuti i da je nova organizacija spremna da zaposli 2.000 bivših radnika ERT i to uz plaćanje obeštećenja. Ali, pod uslovom da napuste zgradu ERT-a.

Tu mogućnost su oni odbacili i novu TV nazvali "piratskom". Privatni kanali su danas održali štrajk solidarnosti s njima od nekoliko sati, a Kapsis zapretio da "država neće biti talac sindikata".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi