Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari bi morali da poštuju kodekse profesije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2013.

Autor: Slađana Novosel Izvor: Danas

Novinari bi morali da poštuju kodekse profesije

Trenutna situacija u sandžačkim medijima, kao uostalom i u medijima u svim drugim krajevima Srbije, veoma je teška, kako sa finansijske, tako i sa profesionalne strane. Međutim, mediji u tome nisu izuzetak. Veliki broj zaposlenih i u svim drugim oblastima prolazi kroz teške momente ekonomske krize. Situaciju u medijima dodatno usložnjava i digitalna revolucija koja je u toku i koja je sa jedne strane novi izazov za profesiju, a sa druge menja načine na koje građani primaju i razmenjuju informacije.

 

U tom kontekstu, važna su praktična rešenja koja će obezbediti uslove za ravnopravnu tržišnu utakmicu, finansijsku nezavisnost medijskih kuća, produkciju kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja, kao i slobodan protok informacija na internetu. Svim ovim aspektima bave se i zakoni čijim usvajanjem će Srbija primeniti strategiju medijske reforme. Novinari, takođe, imaju ulogu u ovom procesu. Ukoliko novinari budu, pre svega, radili u interesu javnosti, privući će publiku što će dovesti do boljih finansijskih rezultata. Možda ne onoliko brzo koliko bismo svi to želeli, ocenjuje za Sandžak Danas Dragana Nikolić-Solomon, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji.

Podržavamo razvoj medija u Sandžaku

U poslednjih pet godina intenzivno pratite rad medija u ovom delu Srbije. Da li ima pomaka u profesionalizaciji i poštovanju novinarskih standarda?

-  Misija OEBS u Srbiji podržava razvoj medija u Sandžaku, između ostalog, i kroz programe profesionalne obuke, uz pomoć vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti. Pomaka u profesionalizaciji i poštovanju novinarskih standarda svakako ima, ali ima još prostora za napredak. Nedavno je OEBS, zajedno sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Radoljubom Šabićem, pokrenuo dijalog između lokalnih vlasti i medija na temu transparentnosti i pristupa javnim podacima. Shvatanje novinarstva koje neguju pojedini mediji u vašem regionu su dobri primeri profesionalnog  i objektivnog novinarstva u regionu jugozapadne Srbije. Međutim, moram reći da još uvek postoji dosta ozbiljnih prepreka koje vrlo negativno utiču na položaj novinara.

Jedna od njih je i auto- cenzura kao posledica teške materijalne situacije i straha novinara od gubitka posla, što mnoge tera da prećute nešto što bi inače objavili. Takva finansijska zavisnot medija nije idealno tlo za razvoj slobodnih i kritičkih medija. Novinarska profesija nosi i ozbiljne rizike.

Dobra ilustracija tih rizika su anonimne pretnje kojima je krajem maja bio izložen novopazarski Radio sto plus i koje su, poput pretnji drugim novinarima i medijima, duboko zabrinule OEBS.Tada smo bili zadovoljni reakcijom lokalne policije koja je preduzela potrebne korake kako bi se istražili svi aspekti ovog incidenta. Mi očekujemo da vidimo rezultate tih istraga.

Osim finansijskih sredstva, šta vidite kao poseban nedostatak u sandžačkim medijima?

-Po mišljenju mnogih medijskih profesionalaca, sa kojima sam imala priliku da razmenim mišljenja o medijskoj situaciji u Sandžaku, čini se da su, pored finansijskih teškoća, veoma prisutni i politički pritisci na uređivačku politiku. U medijskim sadržajima primetna je politička pristrasnost, što ukazuje da uređivačke politike pojedinih medija u Sandžaku, u dobroj meri, zavise od političkih stavova njihovih vlasnika, bilo da su u pitanju privatni ili javni mediji. To je posebno bilo vidljivo u vreme predizborne kampanje kada su mediji promovisali samo „svoje“ kandidate, tj. one političke aktere i ideje koji su predstavljali njihove vlasnike. Medijsko izveštavanje tada nije bilo u interesu birača, kao što je pokazao monitoring predizbornog izveštavanja.

Kako mediji mogu da se otrgnu političkim i uticajima interesnih grupa?

- Bilo koja vrsta uticaja na uređivačku politiku medija, koja dolazi izvan same redakcije, negativno utiče na informisanost građana. Iako uticaj vlasnika postoji u svakom mediju, bilo da je u privatnom ili državnom vlasništvu, važno je da se kroz unapređenje profesionalnih standarda neguju objektivnost i nezavisnost. Tu se vraćamo na ono o čemu sam već govorila, a to je finansijka nezavisnost medija i novinara. Upravo zbog toga, od ključne važnosti je da se medijska reforma uspešno sprovede kako bi uređivačke politike bile nezavisnije, a novinari slobodniji u radu. To će rezultirati objektivnijom informisanošću javnosti u Srbiji.

Ključni rezultati medijske reforme

Koliko novinari poštuju standarde svoje profesije?

- Novinari bi morali da poštuju standarde svoje profesije koji su prvenstveno definisani u Etičkom kodeksu novinara Srbije i da informišu javnost tačno i precizno. Postojanje odgovornosti za ono što se piše ili kaže u javnom prostoru, predstavlja preduslov profesionalnog novinarstva. Misija OEBS zalaže se da novinari u svom radu održavaju najviše standarde integriteta i etike i da svoj posao rade profesionalno i odgovorno. Imajući u vidu značaj slobode izražavanja i sve negativne posledice koje po nju može imati preterano mešanje države u rad novinara, svakako je bolje da sama profesija a ne država, uspostavlja i održava visoke standarde profesionalnog novinarstva.

Kada se govori o novinarima i njihovoj profesiji postali su ustaljeni termini „nezavisni novinar“ i „nezavisno novinarstvo“. Da li postoji nezavisno novinarstvo?

- Ovo je veoma važna tema za sva tranziciona društva, uključujući i Srbiju.

Nezavisno novinarstvo je neophodni sastojak koji obezbeđuje objektivno informisano javno mnjenje. U tom smislu, Srbija je napravila važne pomake.

Suština demokratije je upravo u tome da građani aktivno učestvuju u svim političkim procesima, a da bi to mogli da ostvare neophodno je da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani. Ovde se mora pomenuti i sve važnija uloga koju imaju online mediji, društvene mreže i drugi savremeni vidovi komunikacije u današnjem, digitalnom dobu. Mlada generacija, u potrazi za tačnim i objektivnim informacijama sve više se okreće internetu, koji se globalno pozicionirao kao prostor za slobodnu razmenu ideja i mišljenja. Čini mi se, da će budućnost nezavisnog novinarstva biti vrlo tesno povezana sa internetom. Zbog toga je zaštita slobode izražavanja na internetu jedan od prioriteta u radu Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji.

Kako vidite medijsku scenu u Sandžaku za pet godina?

-Iz ove pozicije i u ovom trenutku, vrlo je teško dati dugoročnu prognozu o tome kako će medijska situacija u Sandžaku izgledati za pet godina. Mislim da je tu ključno pitanje kakvi će biti rezultati medijske reforme koja je u toku.

Ukoliko budu doneti zakoni koji će omogućiti ravnopravne tržišne uslove za sve medije i uspostaviti sistem koji će unaprediti i garantovati finansijsku i uređivačku nezavisnost, ukoliko se državna pomoć bude davala transparentno i po unapred definisanim kriterijumima za proizvodnju programa od javnog interesa i ako se stvori bezbedniji ambijent za rad novinara, imaćemo sve potrebne preduslove da se medijska situacija kako u Sandžaku, tako i širom Srbije značajno unapredi. Naravno, pored svega nabrojanog, za napredak na ovom polju potrebna je i dosledna i kvalitetna primena tih zakona.

Neophodan pluralizam

- Za dalji razvoj ovog regiona neophodno je da postoji pluralizam medijskih sadržaja i raznovrsnost mišljenja u javnoj sferi. Želela bih da ovdašnjim medijima sugerišem da veći prostor daju sandžačkim nevladinim organizacijama.

Mediji bi, osim toga, i da aktivno promovišu toleranciju i multikulturalizam u javnoj sferi, poručuje Nikolić Solomon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi