Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zašto treba da plaćamo pretplatu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2013.

Izvor: RTV, Beta

Zašto treba da plaćamo pretplatu

Pitanje finansiranja javnih servisa konačno se nalazi pred rešenjem. Kako smo juče pisali, o modelu finansiranja javnih servisa u subotu će razgovarati predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Oprečene izjave o tome da li javni servisi treba da se finansiraju putem pretplate ili za to treba naći neki drugi način, dovele su mnoge građane u zabunu.

Zbog čega bi trebalo da plaćamo pretplatu, šta time dobijamo svi kao društvo, zašto su javni servisi važni i koja je razlika između njih i komercijalnih medija, na ova pitanja odgovara predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić.

NUNS: O finansiranju treba da odluči Skupština

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da konačnu odluku o promeni finansiranja javnih servisa ne treba da donose šefovi političkih stranaka i Vlada nego Skupština Srbije.

Povodom najave da će u subotu predstavnici Ministarstva kulture i informisanja s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem dogovoriti rešenje o finansiranju javnih medijskih servisa, NUNS je podsetio da je u više navrata upozoravao da budžetsko finansiranje javnih medijskih servisa nije prihvatljivo, pogotovo ukoliko nije praćeno odgovarajućim merama koje bi garantovale nužan stepen nezavisnosti u odnosu na Vladu Srbije.

"Nije dobro da se u uskom krugu funkcionera donose ovako važne odluke od kojih presudno zavisi sudbina javnih servisa. O promeni finansiranja javnih servisa treba otvoriti širu javnu raspravu a konačnu odluku ne treba da donose šefovi stranaka, pa čak ni Vlada, nego Skupština Srbije", piše u saopštenju.

NUNS je ponovo upozorio da potpuno ukidanje pretplate i odustajanje od transformacije finansiranja javnih servisa kroz uvođenje takse, sistemski menja položaj RTS-a i Radio-televizije Vojovodine i na duži rok ugrožava nezavisnost i samostalnost tih medijskih kuća koje imaju ključnu ulogu u informisanju građana Srbije.

U saopštenju se navodi da je težak ekonomski položaj građana Srbije samo jedan od razloga niskog nivoa naplate pretplate i da zato NUNS podržava sve mere kojima bi se pojedine kategorije stanovništva oslobodile, potpuno ili delimično, te obaveze.

"Uzrok teškoća u finansiranju javnih servisa u najvećoj meri leži u odsustvu jasne podrške svih institucija sistema, počev od političkih stranaka, preko Skupštine i Vlade do predsednika Srbije, konceptu javnog servisa kao neophodnom uslovu ne samo bolje informisanosti građana, već i demokratizaciji društva uopšte", navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da su nameru pojedinih predstavnika Vlade Srbije da medijski javni servisi pređu na budžetsko finansiranje kritikovali i zvaničnici Evropske unije, i to ne samo zbog teške ekonomske situacije već i zbog sumnje da krajnji cilj nije rasterećenje građana nego kontrola uređivačke politike.

"Takođe, podsećamo da većinu javnih servisa u Evropi građani finansiraju kroz pretplatu ili porez, smatrajući ih svojim vlasništvom i tekovinom demokratije", piše u saopštenju NUNS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi