Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet: "Kurir" prekršio Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2013.

Izvor: B92, Beta

Savet: "Kurir" prekršio Kodeks

Savet za štampu zaključio je da je list "Kurir" prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem dva teksa u kojima je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak označen kao saradnik Državne bezbednosti, dok je "Našim novinama" izrečena javna opomena zbog neutemeljenih optužbi na račun Ministarstva finansija.

Zaključeno je da je "Kurir" prekršio kodeks objavljivanjem tekstova Nenad Čanak bio Miloševićev špijun" i "Čanak sam priznao da je radio za DB", pa je taj list, prema pravilima Saveta za štampu, obavezan da u roku od tri dana objavi tu odluku.

"Optuživši Čanka da je 'špijun Državne bezbednosti', bez navođenja kredibilnih izvora i dokaza, 'Kurir' je prekršio profesionalne norme koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kodeks prekršile i "Naše novine" koje su objavile tekst "Dinkićev sekretar sakrio 600 miliona evra".

"Pozivajući se na samo jedan anoniman izvor list je izneo optužbe koje je Ministarstvo finansija i privrede ubedljivo demantovalo. Demanti nije objavljen u celini, a u istom tekstu su ponovljeni navodi koji su demantovani. 'Naše novine' nisu prihvatile nadležnost Saveta za štampu i nemaju obavezu da objave mišljenje Komisije za žalbe", dodaje se.

Odlučujući o žalbi Privrednog društva DIPOS na tekst objavljen u dnevnom listu "Alo", Komisija je zaključila da nema povrede novinarskog kodeksa.

Takođe je zaključeno da je izveštavanje dela medija o masakru u Velikoj Ivanči bilo skandalozno, uz najgrublje kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda.

Komisija je primila i žalbu predsednika Demokratske stranke i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ona je, po propisanoj proceduri, dostavljena redakciji "Kurira". Taj list ima sedam dana da se izajasni o žalbi, a Komisija će o njoj odlučivati na narednoj sednici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi