Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Uroš Šoškić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2013.

Izvor: Lider/Hina

Preminuo Uroš Šoškić

Nakon duge bolesti u 73. godini u utorak, 7. maja preminuo je Uroš Šoškić jedan od najpoznatijih zagrebačkih novinara koji je kao glavni urednik potpisivao čak 16 redovnih i 30-tak posebnih izdanja, među kojim su i dnevnik Vjesnik te visokotiražni nedeljnik Arena, a kao direktor je vodio tri novinsko-izdavačke kuće. Uroš je sahranjen 10 maja u Istri.

Uroš Šoškić je rođen 1940. u Sremskoj Kamenici, gimnaziju je završio u Rijeci, nakon čega je studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

 

Prve novinarske radove objavio je još kao gimnazijalac u riječkom Novom listu, na Radio-Rijeci i u Mladosti, a kao student 60-tih godina surađuje na Radio-Zagrebu i u Studentskom listu u Zagrebu, gdje je prvo bio reporter, a potom i urednik sportske rubrike.

Od 1961. do 1963. honorarno radio u Globusu, Areni i Vjesniku u srijedu, a oktobra 1963. zaposlio se kao novinar – reporter u Vjesniku u srijedu gdje radi do 1966. Tada na kratko prelazi u Večernji list, a potom iste godine u Plavi vjesnik gdje je od  decembra 1971. do  maja 1973. kao glavni urednik.

Kasnije je radio u Areni kao reporter i zamjenik glavnog urednika pa u Večernjem listu kao urednik gradske rubrike odakle je prešao u redakciju Vjesnika gde je napredovao od  urednika gradske rubrike, potom urednik Nedjeljnog vjesnika, zatim zamenik glavnog urednika i v.d. glavnog urednika od  oktobra 1986. do  juna 1987.

Iz Vjesnika 18. oktobra 1987. odlazi za glavnog urednika Arene u okrilju koje su pokrenuta četiri nova izdanja (Mila, Auto-klub, Astro magazin i Dječji klub) čiji je također bio glavni urednik, a kada je potkraj 1990.  Arena postala deoničko društvo bio je njen prvi direktor.

Od 1994. do potkraj 2000. direktor je izdavačkog društva Revije  i glavni urednik novopokrenutog nedeljnika Tena, mesečnika Teen, Auto blic a i još nekoliko redovnih i povremenih izdanja.

Iz Revija je u novembru 2000. prešao u novinsko-izdavačku kuću Europapress holding (EPH) čiji je direktor sve do odlaska u penziju 2003.

U bogatoj karijeri bio je i izvjestitelj s ratišta u Bijafri i Libanonu. Tokom 70-tih i 80-tih pokrenuo je više akcija kao što su Biciklijada Večernjeg lista, Sljemenske staze drugarstva, Biciklijada Vjesnika, uređivanje savskog nasipa u Zagrebu i mnoge druge. Dobitnik je nagrade Boris Janković-Argus 1989. i drugih priznanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi