Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2013.

Izvor: FoNet

Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo

Američka ambasada i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) večeras su svečano dodelili nagrade za istraživačko novinarstvo za 2013. godinu, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, za najbolji tekst u štampanim, onlajn medijima i Radio i TV.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za serijal tekstova objavljenih u magazinu NIN protekle godine o zloupotrebi u bolnicama u Srbiji "Dosije bolnice - pare za raspad".

Jedini nominovan je i nagrađen prilog Dragana Stankovića i Zorane Jovičić sa TV Belami iz Niša "Kako je potrošeno 19 miliona za Konstantina" o astronomskim autorskim honorarima za predstavu "Konstantin" u Nišu u okviru nacionalnog obeležavanja jubileja Milanskog edikta.

 

Novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Jelena Vasić, Vladimir Kostić i Slobodan Georgijev dobili su nagradu od onlajn medija, među pet nominovanih, za prilog "Do BusPlusa kroz rupe u sistemu", o malverzacijama u uvođenju naplate gradskog prevoza.

Pošto je uručio prvu nagradu, ambasador SAD Majkl Kirbi je podsetio da SAD već 8. godinu dodeljuju nagradu da afirmišu novinare istraživače u Srbiji.

Na Svetski dan slobode medija odajemo priznanje žrtvi, koju hrabri novinari podnose svaki dan u svom poslu, promovišuć transparentnost i slobodu izražavanja, rekao je Kirbi na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti.

On je ukazao da štampa i mediji služe narodu, a ne onima koji njim vladaju i služe da otkriju tajne vlade, a građanima istinite informacije.

Uloga nezavisnog novinarstva je glas koji nam je apsolutno potreban za bolju budućnost demokratije. Novinari čine da mi birokrati budemo oprezni i pošteni u svom radu, poručio je Kirbi i naglasio da njegova zemlja proteklih 15 godina pomaže razvoj nezavisnih medija u Srbiji.

Kirbi je obećao srpskim novinarima da će prema njima biti ljubazan u intervjuima.

Na konkurs je stigao 101 prilog 51 novinara, a prema rečima predsednika NUNS Vukašina Obradovića svi zaslužuju nagradu.

Istraživačko novinarstvo u Srbiji danas ima dodatni značaj u opštoj tabloidizaciji medija, pojeave koja potkopava osnove profesije, ugrožavajući demokratski napredak Srbije. Ono je jedan od poslednjih bedema odbrane ugleda novinarske profesije, koju uporno srozavaju oni koji u medijimaprivode, hapse, sude i presuđuju, zaboravljajući na etički kodeks, rekao je on.

Nasuprot njima novinari istraživači uspevaju da dokažu da je novinarstvo nešto više od jeftinog senzacionalizma i povlađivanja najnižim ljudskim nagoniama, ukazao je Obradović.

O nagrađenima je odlučivao žiri novinara - Brankica Stanković, Milorad Ivanović, Saša Leković i Branko Čečen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi