Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatizovao RTS, zabranio Informer
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2013.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Privatizovao RTS, zabranio Informer

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić zabranio je čitanje, citiranje i bilo kakvo spominjanje Informera u programima ove televizije, potvrđeno nam je u više pouzdanih izvora u Javnom servisu! Tijanić je, kako saznajemo, svojim urednicima naredio da iz svih priloga u informativnom programu izbaci bilo kakvo spominjanje naših dnevnih novina! Prema usmenom naređenju direktora, zabranjeno je citirati Informer čak i onda kad objavi informacije koje niko drugi nema!

U Javnom servisu Srbije, koji finansiramo svi mi građani pokorni, samo sležu ramenima i kažu da o tim stvarima odlučuje „jedino direktor“?!

 

Tijanić: Može nam se

Ali, da li je baš tako? Sme li Aleksandar Tijanić ili bilo koji direktor RTS da zabranjuje bilo koje dnevne novine, i to iz svog ličnog hira i antipatije? Nije li Javni servis vlasništvo svih nas građana i zar mi nemamo prava da saznamo sve nacionalno važne vesti, pa i one koje objavljuju „nepodobne dnevne novine“?! Pozivamo zato nadležne da nam kažu da li je to Aleksandar Tijanić zaista neupitni, apsolutistički vladar RTS i da li on može da tamo radi baš sve što mu padne na pamet?!

Da se Tijanićeva zabrana Informera sprovodi, uverili smo se, između ostalog, i detaljnim pregledom „pres klipinga“. U poslednja bezmalo tri meseca naš list nijednom nije citiran čak ni u pregledu štampe u Jutarnjem programu. Pritom, u istoj toj emisiji redovno se čitaju i one, po tiražu i uticaju, mnogo manje važne novine?!

Tijanić, na drugoj strani, tvrdi da sve što se ne slaže sa uređivačkim konceptom Javnog servisa nije obavezno da se čita na RTS.

- Uređivački kolegijum je doneo neprikosnovenu odluku, koja važi generalno za sve novine koje koriste prejake izraze ili fotografije. To nije moja lična odluka, jer RTS nije moje vlasništvo. Postoji mogućnost reklamiranja „čitajte Danas“ ili „svakog dana kupujte Informer“, ali u pregledu štampe važe ta pravila, jer tabloidni pristup preko televizije dobija deset puta jači odjek - kaže Tijanić i dodaje da nema zakonske obaveza da se listaju svi dnevni listovi.

- Konkretno, kad smo bili pri kraju pregovora da se čita i Informer, vaš glavni urednik je na Pinku izjavio da „naprednjaci više nikad ne treba da gostuju na RTS“. On smatra da može da napada RTS, a da mu mi stojimo na raspolaganju i da očekuje razumevanje. To je razlog zašto se ne čita. Mogla bi da ide reklama, ali pod uslovom da Vučićević ne „divlja“ po Tviteru i da na svojoj „tezgi“ na Pinku ne napada RTS - zaključuje Tijanić.

Vučićević: A ‘Banana’?

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević odbacuje Tijanićeve tvrdnje kao „neistinite“.

- Informer je bio čitan i citiran na RTS sve do februara. Da vas samo podsetim na aferu „Banana“, kad je Javni servis udarne vesti i „Dnevnik“ počinjao naslovnom stranom naših novina. Tada im, jelte, nije smetao naš tabloidni pristup. Odluka da se zabrani Informer na RTS jeste lična odluka uvređenog Tijanića, a priča o kolegijumu samo je jalovi pokušaj opravdanja - kaže Vučićević, koji tvrdi da nije rekao da „naprednjaci ne treba da gostuju na RTS“.

- Postoji snimak emisije „Teška reč“ i svako može da pogleda šta sam rekao. Na kraju krajeva, sve i da sam to rekao, pa to ne može biti razlog da direktor RTS zabranjuje dnevne novine koje su među najuticajnijim i najtiražnijim u zemlji!

Smajlovićeva: Ja bih Informer čitala na RTS

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović kaže da RTS nije dužan da u rubrici „prelistavanje“ ima sve novine, ali da bi ona drugačije to radila.

- Informer i Kurir su nezaobilazne novine, posebno zato što često imaju ekskluzivne informacije o političkim događajima. Često kad gostujem baš u toj jutarnjoj emisiji nedostaje mi da vidim šta je u njima objavljeno. Smatram da bi bilo očekivano i normalno listati ova dva lista.

Moj ugao

Rade Veljanovski, profesor FPN

Apsolutno legitimno pravo Javnog servisa je da odluči hoće li neke listove čitati u programu i da odabere koji će to biti. Zakon im garantuje autonomiju u tom pogledu.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

09.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 11:45

?

kao deca.. ovaj me je ocepio, ne onaj je.. zasto je vama stalo da vas drugi medij citira? razumem ja da je to kul, odma ide prikriveno oglasavanje, raste kredibilitet, svi cuju za vas...
i ok, jedan medij ne zeli da vam da malo prikrivenog oglasavanja i kredibiliteta
pa???????????? nije da ste osteceni, samo niste benificirani.
oladite i pocnite da se bavite novinarskim poslom, a ne kao pevaljke sa tezgi kad krenu da se pljuju..
zaradite taj kredibilitet i zaradite to da ljudi znaju za vas, vasim radom.. a ne tuzakanjem i prikrivenim oglasavanjem

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi