Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ljiljana Smajlović: Asanž je apsolutni pobednik, država dužna da čuva svoje tajne, ne novinar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2024.

Izvor: Tanjug

Ljiljana Smajlović: Asanž je apsolutni pobednik, država dužna da čuva svoje tajne, ne novinar

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je danas da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se izjasnio krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, čime je sebi obezbedio slobodu, bez ikakve sumnje pobednik u ovom postupku, istakavši da nikada do sada nije smatrano krivičnim delom kada novinar objavi informacije od javnog interesa, bez obzira na to kako je došao do njih, zato što novinar nije dužan da čuva državne tajne, već država.

"On je ostao kapetan svoje duše, i kakva god propaganda da sada usledi, uključujući i ovo da će se depeše ukloniti sa sajta Vikiliksa, svi smo mi pročitali ono što nas je zanimalo, one su pohranjene na nekim drugim stvarima. Mislim da je Asanž apsolutni pobednik", poručila je ona za Tanjug.

Smajlovićeva kaže da je Asanž prvi novinar-izdavač koji se nagodio po optužbi po Zakonu o špijunaži, odnosno da je ovo prvi put da je novinar proglašen krivim što je objavio državne informacije do kojih je došao, kako je rečeno, na nezakonit način, napomenuvši da je nemoguće doći do tajnih poverljivih podataka na zakonit način, već da je neko morao da ih uzme i da ih da.

Iako bi ovo mogao da bude opasan presedan, Smajlovićeva smatra da se umanjuje moć tog presedana, zato što je to na najnižoj sudskoj instanci Asanž dogovorio, ocenivši da bi Amerikanci i drugi zapadnjaci nastavili da vrše pritisak na ljude koji objavljuju podatke koje im ne odgovaraju čak i da se Asanž nije nagodio.

"Mislim da prisustvujemo jednoj vrsti sovjetizacije zapadnog sveta, oni se sve više služe kontrolom informacija zbog koje je Sovjetski Savez izgubio Hladni rat, tako da mislim da Asanž nije učinio nikakav ustupak koji bi promenio bilo šta", ocenila je novinarka.

Komentarišući to što su među prvima svoje zadovoljstvo vešću da će Asanž biti oslobođen izrazili novinari, Smajlovićeva je istakla da, iako su mnogi zapadni mediji žestoko kritikovali Asanža, najviše zbog toga što im se nisu dopadala njegova politička uverenja i što je sa najviše doslednosti istraživao američke ratne zločine, novinarske organizacije su se na kraju ipak sve solidarisale sa njim.

"Taj je jasan princip da se mora očuvati pravo novinara da objavi i one informacije do kojih dođe tako što ih je neko ukrao državi. To je zaista u interesu svih novinara sveta. Nisu novinarske organizacije uvek iskreno podržavale Asanža, ali su ga ipak gotovo sve bitne organizacije za slobodu štampe podržale", izjavila je ona.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi