Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nove usluge i veći izbor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 02. 2009.

Izvor: Danas

Nove usluge i veći izbor


Beograd - Javne konsultacije o izradi strategije i akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, koje je ovog meseca organizovalo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, su završene, a već 2. marta se nastavlja izrada ovih dokumenata.

Kako je rečeno Danasu iz ovog Ministarstva, predlozi izneti na okruglim stolovima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dali su konkretne odgovore na postavljena pitanja, „tako da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo veoma zadovoljno javnim konsultacijama“.

Jelena Surčulija, pomoćnica ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo kaže za naš list da je naredni korak Ministarstva nastavak rada na izradi Strategije i Akcionog plana, koji će početi u ponedeljak. Kada bude bio završen, predlog teksta dokumenta biće tema javne rasprave na seriji okruglih stolova širom Srbije. Očekuje se da strategija i akcioni plan budu usvojeni do kraja juna 2009. – ukazuje Surčulija.

Digitalizaciju zemaljske televizije, naglašava ona, neophodno je izvršiti zato što je Srbija 2006. u Ženevi potpisala sporazum GE06 da najkasnije do 17. juna 2015. pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog signala. Kako dodaje, preporuka Evropske Komisije članicama EU je da potpuni prelazak na digitalno emitovanje bude do početka 2012.

- Ako Srbija ne pređe na digitalno emitovanje do 17. juna 2015, a sve susedne zemlje pređu, u Srbiji će biti skoro nemoguće gledati televiziju, jer će digitalni televizijski signali iz okolnih zemalja „prekriti“ naše analogne signale – objašnjava naša sagovornica. Kada je reč o finansiranju digitalizacije u Srbiji, ali i njene promocije među građanima, Surčulija objašnjava da će upravo donošenje strategije i akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, dati odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja.

Ona podseća da je Vlada Srbije u januaru ove godine usvojila Osnove za izradu Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa u RS, koji treba da pripremi najpovoljnija rešenja za predstojeći prelazak na digitalnu tehnologiju, u skladu sa zahtevima EU.

J. Diković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi