Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kandidati ne odustaju, moguć novi konkurs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 02. 2009.

Izvor: Danas

Kandidati ne odustaju, moguć novi konkurs


Beograd - Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije raspravljaće danas o predlozima za nove članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Na listi predlagača medijskih udruženja nalaze se Slobodan Đorić, urednica nezavisne televizijske mreže VIN Gordana Suša i direktor Komune Maksa Ćatović.

Najnovije spekulacije odnose se na to da će neko od ovlašćenih predlagača odustati od svog kandidata, pa će Odbor moći da pošalje liste predlagača s četiri imena Skupštini Srbije na usvajanje. Međutim, kako Danas saznaje, za sada svi kandidati ostaju na listama predlagača. Naime, iz NUNS-a nam je rečeno da oni neće povući kandidaturu Gordane Suše, dok je Slobodan Đorić potvrdio za naš list da ni on neće odustati od kandidature za člana Saveta RRA.

 Maksa Ćatović ukazuje za Danas da njegovi predlagači ne žele da odustanu od njegove kandidature, kao i da su ga predložili kako bi uticao na poboljšanje situacije u medijima.

- Nisam učlanjen ni u jednu partiju i nemam lični interes prihvatanjem kandidature za člana Saveta RRA. Ne znam ko za koga lobira, ali znam da ću dati sve od sebe, ukoliko budem izabran, kako bih pozitivno uticao u toj oblasti - objašnjava Ćatović.

Na listi nevladinih organizacija predloženi su: Velimir Milošević, Aleksandar Janković, Zoran Veličković, diplomirani ekonomista iz Vranja, kao i književnici Milovan Vitezović i Dragomir Brajković, izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta i Dubravka Velat, takođe iz civilnog sektora.

Vita Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ukazuje za Danas da se sa liste nevladinih udruženja takođe izdvajaju tri kandidata, Dereta, Veličković i Milošević, ali da ni predstavnici ove liste predlagača ne mogu da se dogovore i predlože dva kandidata. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se imena sve trojice kandidata nađu u Skupštini na glasanju, a da poslanici izaberu jednog.

Iako je mandat dvojici članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću istekao još 18. februara, ovlašćeni predlagači i dalje ne mogu da se dogovore i skupštinskom odboru za kulturu i informisanje dostave liste na kojma bi se nalazila po dva kandidata za članove Saveta RRA, koji bi zatim poslao imena tih kandidata parlamentu na usvajanje.


Antrfile :

Bez poteškoća u radu RRA

Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić nedavno je rekao za Danas da prema Zakonu o radiodifuziji, Savet RRA može da obavlja svoj posao dok se u njemu nalazi pet članova.

- Iako će Savet imati sedam članova nakon isteka mandata Đoriću i Miloševiću, neće biti nikakvih problema u daljem funkcionisanju do izbora novih članova“, naveo je Karadžić.

On je podsetio da u aprilu ove godine ističe mandat i Tomislavu Trifiću, članu Saveta RRA s Kosova, ali da je procedura za njegov izbor drugačija, jer kosovskog predstavnika bira osmoro ostalih članova Saveta, što takođe treba da potvrdi parlament.

J. Diković


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi