Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savest
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 02. 2009.

Izvor: Politika

Savest


Kome ćete pre da verujete – Ivici Dačiću, ministru policije, ili Tomi Zoriću, portparolu republičkog javnog tužioca?

Dačić kaže da je do utorka uveče policija od tužilaštva dobila nalog jedino da razgovara sa glavnom urednicom „Borbe” Oliverom Zekić. Policija je to uradila. Ministar tvrdi i da iz tužilaštva u policiju nije stigao nijedan zahtev da razgovara i sa ministrima i činovnicima Vlade Srbije. A oni su jedini mogli novinarima da dostave strogo poverljivu informaciju u kojoj se govorilo o potezima za rešavanje spora sa Sjedinjenim Američkim Državama nastalog zato što je konzulat Srbije nezakonito dao putne isprave Miladinu Kovačeviću.

Portparol kaže da nije tačna tvrdnja ministra. Upitan da kaže ime jednog činovnika vlade ili ministra sa kojim je razgovarano na temu „da li ste vi odali tajnu?”, portparol je odgovorio da je to – tajna.

Koga je tužilaštvo moglo da angažuje da utvrdi ko je iz Vlade Srbije odao tajnu, ako za to nije dalo nalog policiji. Jedini odgovor je u tajnoj policiji. Ali, u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kažu „Politici”, nemaju nikakvog posla sa otkrivanjem „dubokog grla” u Vladi Srbije, ali da jesu posvetili pažnju ovom slučaju sa stanovišta kontraobaveštajne zaštite vlade, što je zakonska obaveza BIA.

Posle jasnog i glasnog odgovora tajne policije – nema tajne. I zato se mora verovati ministru, a ne portparolu. Mora se priznati da je Dačić imao odličan refleks i tajming. Kada je saznao da njegovi ljudi treba da ispitaju novinare a ne ministre i službenike vlade, Dačić je pozvao vlasnika „Borbe” i rekao mu: „Ivane, neću da te hapsim.” Dakle, Dačić je prvi shvatio da tužilaštvo nije ozbiljno shvatilo zadatak koji je dobilo od vlade.

Tužilaštvo je rešilo samo da ponudi novinarima, koji nisu odali tajnu, da cinkare one koji su odali tajnu, ali one koji su odali tajnu nije smelo ništa da pita. Grubo rečeno, tužilaštvo je udarilo na novinare. To mu je izgledalo mnogo lakše nego da udari na ministre. I jeste lakše. Tačnije, bilo je. Jer, ovoga puta, uz sve malicioznosti i cinizme bez kojih ne može da živi, novinarstvo je bilo jedinstveno gotovo kao nikada do sada.

Ma koliko aljkavo, neprofesionalno i potkupljivo bilo, novinarstvo je ovoga puta branilo svoje pravo da bude savest društva. Novinarstvo je reklo vladi da je razume što hoće da reši spor sa Amerikom, ali da je ne razume zašto to krije od biračkog tela i poreskih obveznika. Tvrdilo je i da nije dobro da se učesnik kafanske tuče pretvara u nacionalnog heroja. Objašnjavalo i da je konzularno predstavništvo Srbije kršilo i naše i međunarodne propise. U ovom slučaju novinarstvo Srbije je pokazalo da je savest Srbije. To je očiglednim učinilo, naročito, tužilaštvo koje do utorka uveče nije smelo da povede istragu u Vladi Srbije. Juče je reklo da će to da učini.

Dragan Bujošević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi