Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kolege osuđuju novi napad na urednika Presa Marka Milačića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 05. 2012.

Izvor: Pres

Kolege osuđuju novi napad na urednika Presa Marka Milačića

Policijski inspektor nasrnuo na našeg novinara na protestu

Novinari iz Crne Gore i Srbije jednoglasni su u osudi najnovijeg napada na kolegu Marka Milačića, urednika crnogorskog izdanja Presa koga je u subotu tokom protestne šetnje u Podgorici napao policijski inspektor u civilu.

Milačić je podneo krivičnu prijavu protiv NN počinioca, ali sumnja da ga je na građanskom protestu protiv vlasti napap pripadnik Uprave policije koji je bio u društvu inspektora Miroslava Maraša.

Inspektor nije dozvolio našem novinaru da slika napadača.

Novinari kao meta

Da budem iskren, manje me zabrinjava udarac s leđa policijskog inspektora, koliko činjenica da me je ta osoba pratila. Neopisiv je nivo zla do koga je došao režim Mila Đukanovića i njegovih bijena, gde policija uhodi novinare i udara s leđa. Međutim, ova situacija pokazuje i da se strah sve više uvlači u odnarođeni sistem koji je konstruisao DPS, kada se oni odlučuju da represivno reaguju na jaja u ruci novinara. To je znak da se oni upravo boje veće neposlušnosti, što onda treba da im i pružimo u narednirn fazama protesta. Političku kajganu - ističe Milačić.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže za Pres da je nedopustivo što je napadu na Milačića prisustvovao crnogorski policajac koji mu nije pružio zaštitu i koji mu nije pomogao da otkrije identitet napadača već je, naprotiv, pomogao napadaču da sakrije lice. Ako policajci ni na ulici, pred očima prolaznika, ne čuvaju novinare već štite njihove napadače, onda se u toj državi ne poštuju najosnovnija ljudska prava, kao ni dostojanstvo građanina navela je Smajlovićeva.

Zamenika glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan" Nikolu Markovića napadi na novinare u Crnoj Gori uopšte ne iznenađuju.

Napad na Milačića je još samo jedan u nizu primera gde se ljudima koji se bave istraživačkim novinarstvom crtaju mete. Ubeđen sam da iza toga stoji režim čiji se kraj bliži. Svi totalitarni režimi, kad počnu da padaju, prvo udaraju na slobodne medije i nezavisne intelektualce smatra Marković.

Iritira vlasti

Kolumnista „Vijesti" Duško Kovačević kaže da će policija, odnosno režim, najverovatnije po starom pravilu pokušati celu stvar da relativizuje, karikira i obesmisli.

- Ali ne smemo zaboraviti da su na isti način ismejavali slične napade koji su bili uvod u ubistvo glavnog i odgovomog urednika „Dana" Duška Jovanovića! Definitivno, Milačić ih izuzetno, više od bilo koga drugog iritira, jer on je svojim primerom, svojim slobodarskim transferom udario u sam temelj tehnologije kojom vladaju dve decenije, i zato se tako permanentno obračunavaju s njim. On je otkazao „poslušnost" u propagandnom servisu vlasti (RTCG), svesno odbacio platu i honorare i svrstao se u red boraca za bolju i pravedniju Crnu Goru. To mu nikad neće oprostiti! Uz sve rečeno treba istaći da su Markove kolumne rado čitane - ističe Kovačević.

Ovo nije prvi napad na Marka Milačića. Pre mesec dana kum Mila Đukanovića Veselin Barović u kafiću u centru Podgorice psovao je i pretio našem novinaru, a u koškanju s obezbeđenjem mu je povređena ruka.

Antrfile: Pres zahteva zaštitu za Milačića

Glavni i odgovorni urednik Presa Veljko Lalić ponovo je pozvao crnogorske vlasti da hitno zaštite našeg novinara.

- Ovo je drugi napad u mesec dana na našeg urednika u Crnoj Gori i stvarno je neverovatno da crnogorske vlasti pe žele niti da nas izveste šta se dešava s njegovim slučajem, niti da ga uzmu u zaštitu. Pres će zbog toga zaštitu za svog novinara zatražiti i od međunarodnih institucija - kaže Lalić.

Violeta Nedeljković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi