Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pitanje odgovor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2011.

Izvor: Danas

Pitanje odgovor

Kako komentarišete to što su dnevne novine u Srbiji najjeftinije u regionu?

Dragan Bujošević
predsednik Saveta za štampu


- Dnevni listovi u Srbiji imaju najniže cene u regionu zbog toga što nemaju velike prihode od kojih bi mogli da opstaju. Samim tim, niskim cenama pokušavaju da se prodaju u što većem broju.

Filip Švarm
urednik nedeljnika Vreme


- Novine u Srbiji su najjeftinije u regionu jer je i naš standard najniži u regionu. S druge strane, u Srbiji imamo jedan državni maćehinski odnos prema medijima, gde se svi oglašivači upućuju na elektronske medije. Štampanim medijima tako ne preostaje ništa drugo nego da niskim cenama dođu do što većeg broja čitalaca.

Aleksandar Stevanović
saradnik Centra za slobodno tržište


- Prvo, tržište u Srbiji je takvo da postoji velika konkurencija, što naravno utiče i na cene. Drugo, mnoge novine za svoje cene ne nude skoro ništa. U većini listova nema istraživačkog novinarstva, nema terenskog rada, novinari su slabo plaćeni, pa samim tim mogu i da se prave jeftine novine. Nažalost, na tržištu nema ni potražnje za kvalitetnijim izdanjima.

Srđan Bogosavljević
direktor Ipsos Stratedžik marketinga


- Na tržištu u Srbiju postoji mnogo veća ponuda dnevnih novina nego u ostalim zemljama regiona. Iako je poslednjih godina broj listova u nekoj meri i smanjen, i dalje je velika konkurencija, dok je kupovna snaga stanovništva značajno opala u poslednje tri godine. Dnevni listovi se zato danas bore u veoma teškim tržišnim uslovima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi