Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalizacija radija kasni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2011.

Izvor: Pregled

Digitalizacija radija kasni

Direktor Međunarodnog radija Srbija Milorad Vujović ocenio je juče da Srbija kasni sa utvrđivanjem načina korišćenja preostalog opsega frekvencija namenjenih zemaljskoj digitalnoj radio-difuziji.

Vujović je na okruglom stolu povodom 75. godišnjice postojanja Međunarodnog radija Srbija rekao da država ima zakonsku obavezu da do okončanja procesa prelaska sa analognog na digitalni televizijski signal utvrdi kako će se koristiti preostali opseg frekvencija.

"Sporo se krećemo u tom pravcu", rekao je Vujović i ocenio da Srbija u procesu digitalizacije "kaska za razvijenim zemljama čitavu deceniju".

On je dodao da je primena državne strategije o digitalizaciji počela, ali uglavnom za televizije, a samo sporadično i za radio-emitere.

"Ma koliko da se kašnjenje pravda nedostatkom finansija, to se mora sagledati kao investicija, a za emitere to je i moguć opstanak i unapređenje poslovanja", rekao je Vujović.

On je izrazio nadu da će i medijska strategija koju treba da usvoji Ministarstvo kulture i informisanja, ukazati na moguće pravne okvire za statusna rešenja u medijima. Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović-Plavšić rekla je da to ministarstvo ima obavezu da sagleda značaj Međunarodnog radija Srbija i načine prilagođavanja tog servisa savremenim tendencijama.

Ona je kazala da je taj radio jedna od najstarijih kratkotalasnih stanica u svetu i ocenila da će ta tehnologija u radio-difuziji biti još neophodna.

Ove godine za Međunarodni radio Srbija iz republičkog budžeta biće izdvojeno 122 miliona dinara, a taj iznos isti je kao i prethodne godine, rekla je Stojanović-Plavšić.

Međunarodni radio Srbija osnovan 8. marta 1936. godine kao Radio Jugoslavija, a danas emituje program na 11 jezika za inostranstvo i dijasporu, na kratkim talasima, putem satelita i na internetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi