Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svega 15 odsto sveta ima slobodnu štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2011.

Izvor: Dnevnik

Svega 15 odsto sveta ima slobodnu štampu

Vašington: Svega 15 odsto čovečanstva živi u okruženju slobodne štampe, ističe se u najnovijem izveštaju Fridom hausa o slobodi štampe u svetu, koji je Srbiju postavio na 72. mesto svoje liste, čime je njena pozicija popravljena za šest mesta.



U izveštaju, koji se odnosi na 2010. godinu Srbija je ocenjena kao zemlja u kojoj je štampa delimično slobodna i ponovo se našla ispred svih zemalja bivše Jugoslavije, osim Slovenije.

Srbija je popravila svoju poziciju u odnosu na 2009. godinu, kada je bila na 78. mestu i pretekla je Italiju i Bugarsku.

Među zemljama u regionu, najbolje su pozicionirane Slovenija (48. mesto), Mađarska i Grčka (obe na 65. mestu), koje se nalaze grupi država gde je štampa ocenjena kao slobodna.

Iza Srbije su Italija, na 75. mestu, Bugarska (77. mesto), Crna Gora (80), Hrvatska (85), Rumunija (87), zatim Bosna i Hercegovina i Makedonija, koje su zajedno na 96. mestu, dok je Albanija na 102, a Turska na 112. mestu.

Od prethodnog izveštaja, kada je prvi put posebno tretirano i Kosovo je napredovalo sa 108. na 104. mesto.

Fridom haus izveštaje o slobodi štampe u svetu objavljuje od 1980. godine, a od 1996. u svoje izveštaje uključuje i podatke o stanovništvu.

Od 196 analiziranih država i teritorija, kada se radi o medijima, ukupno 68 spada u kategoriju slobodnih, 65 u katerogiju delimično slobodnih, a 63 među neslobodne.

Svega 15 odsto stanovnika sveta živi u zemljama prve kategorije, 42 odsto u drugoj, a 43 odsto u trećoj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi