Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asanž nagrađen u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2011.

Izvor: Rinascita

Asanž nagrađen u Srbiji

Svetski dan slobode medija




Džulijan Pol Asanž, heroj Vikiliksa, dobitnik je nagrade "Zora" za slobodu medija koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje povodom Svetskog dana slobode medija.

Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine, kada je na konferenciji UN u namibijskom gradu Vindhoku usvojena Deklaracija o slobodi medija koja je cenzuru proglasila grubim kršenjem ljudkih prava.

Udruženje novinara Srbije (UNS), jedno od nastarijih novinarskih udruženja na svetu osnovano 21. decembra 1881, saopštilo je da je Asanž nagrađen kao prvi stranac dobitnik ove nagrade, “jer su on i njegove kolege iz Vikiliksa i on sam dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da znaju.

UNS smatra da je Asanž zadužio i javnost u Srbiji koja je iz depeša Vikiliksa i o svojoj novijoj istoriji saznala mnogo toga što je vlast krila. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu”.

Statua "Zora" za slobodu medija biće naknadno uručena Džulijanu Asanžu.

Dragan Mraović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi