Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podzakonski akti usklađeni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 11. 2014.

Izvor: RTV, Tanjug

Podzakonski akti usklađeni

Saopštenje Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) o navodnoj diskriminaciji stranih dopisnika apsolutno nije u skladu sa činjenicama i pravilnim tumačenjem zakonske regulative, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Podzakonski akt na koji se pozivaju NUNS i NDNV proizišao je iz člana 55. Zakona o javnom informisanju, čiji je nacrt svojevremeno prošao javnu raspravu tokom koje nije bilo nijedne primedbe na odredbe pomenutog člana. Nesporno zakonsko rešenje u potpunosti je usklađeno sa članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i sa drugim važećim međunarodnim aktima, što su predstavnici Evropske komisije javno i istakli, navodi ministarstvo.

Sva podzakonska akta usklađivana su sa nadležnim ministarstvima, nevladinim sektorom i uz stručnu pomoć ekspertskog tima angažovanog u okviru projekta "Jačanje medijskih sloboda", koji je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

"Iskreno sumnjamo da su potpisnici saopštenja NUNS i NDNV u celosti pročitali član 55. Zakona o javnom informisanju, koji propisuje da predstavnici inostranih medija i dopisnici MOGU da se upišu u evidenciju Ministartva kulture i informisanja. Između mogu i moraju postoji velika, čak i suštinska razlika", navodi se u saopštenju ministarstva.

Paušalne i ničim potkrepljene ocene o navodnoj restriktivnosti, prenormiranosti, diskriminaciji i eventualnim zloupotrebama, u skladu su sa svojevremeno iznesenim netačnim tvrdnjama NUNS-a da usvajanju dva medijska zakona nije prethodila javna rasprava, navodi ministarsvo.

Iznošenje u javnost procena i ocena koje nisu u korelaciji sa faktografijom uglavnom je stvar nesporazuma ili nedovoljno stručnog tumačenja. Kada se greške i neosnovane optužbe ponove više puta, ostaje otvorena sumnja u loše namere, zaključuje se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su juče da su rešenja predviđena podzakonskim aktom Ministarstva kulture i informisanja, koja bliže uređuju funkcionisanje dopisnika i dopisništava stranih medija "prenormirana, diskriminatorna i sklona zloupotrebama".

Udruženja su u zajedničkom saopštenju ocenila da je pravilnik u neskladu sa međunarodnim stadardima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, objavljeno je na sajtu NUNS-a.

Oni podsećaju na član 10 Evropske konvencije koji predviđa da svako ima pravo na slobodu izražavanja, posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice.

NUNS i NDNV zahtevali su i da Ministarstvo kulture i informisanja otkloni ove nedostatke i prilagodi Pravilnik članu 55 Zakona o javnom informisanju i medijima, ukazujući da zakon predviđa da predstavnik inostranih medija ima "ista prava i dužnosti" kao i domaći medijski poslenici.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi