Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li je informativni sajt odgovoran za komentare čitalaca?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2014.

Izvor: EuroActiv

Da li je informativni sajt odgovoran za komentare čitalaca?

Da li je informativni sajt dužan da cenzuriše uvredljive komentare koje na njemu objavljuju posetioci?

 

To pitanje je pokrenula pred Evropskim sudom za ljudska prava kompanija Delfi AS iz Estonije koja upravlja jednim od najvećin informativnih portala u toj zemlji. Ta kompanija je u Estoniji osuđena zbog uvredljivih komentara koje su na njenom informativnom sajtu postavljali posetioci na račun jedne kompanije.

Kompanija Delfi AS osuđena je u Estoniji zbog komentara za koje je ocenjeno da nauršavaju ugled jedne kompanije za trajekte. Ti komentari su objavljeni na forumu na sajtu kojim upravlja Delfi As ispod članka o toj kompaniji. Delfi AS je kažnjen sa 5.000 kruna ili 320 evra, pošto je estonski sud utvrdio da je reč o kleveti.

U januaru 2006. Delfi je objavio članak na svom sajtu u kome preispituje odluku kompanije da promeni putanju saobraćanja trajekata do nekih ostrva, što je dovelo da usporavanja formiranja leda. Stvaranjem leda dobija se novi način saobraćanja do ostrva koji je jefitniji od trajekta.

Posetioci sajta su mogli da ostavljaju poruke ispod članka, a mnogi su to iskoristili da ostave vrlo uvredljive i preteće poruke kompaniji za trajekte i njenom vlasniku, navodi se u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava u kome se najavljuje rasprava u tom slučaju, koja je održana 9. jula.

Estonski sudovi su odbacili argument kompanije Delfi AS da je prema direktivi EU o elektronskoj trgovini uloga provajdera internet usluga samo tenička, pasivna i neutralna.

Pošto je estonski Vrhovni sud odbacio žalbu Delfija, ta kompanija se žalila Evropskom sudu za ljudska prava 2009. godine.

Taj sud je u oktobru 2013. dao za pravo estonskom pravosuđu ocenivši da se preduzeće može smatrati odgovornim za poruke koje se objavljene na njenom sajtu. Međutim, Delfi AS je podnela žalbu višoj instanci, Velikom veću Evropskog suda za ljudska.

Na raspravi održanoj 9. jula pred 17 sudija Velikog veća Suda u Strazburu, advokat estonske kompanije Vilu Otsman (Villu Otsmann) pozvao je sud da uzme u obzir "potpuno novu dimenziju" medija u doba interneta.

"U tradicionalnim medijima, mogućnosti su ograničeni i urednik mora da bira šta će se objaviti", rekao je on. Međutim, "na platformama za komentare informativnih portala mogućnosti su neograničene i svako može da bira šta će objaviti", rekao je Otsman.

Ako se operateri platformi smatraju odgovornim za komentare posetilaca, onda će "informativni portali morati da odlučuju umesto korisnika platforme za komentare. Internet mediji će postati poput tradicionalnih medija i preduzeće neće imati koristi od neograničneih mogućnosti" interneta, rekao je advokat.

On je rekao i da, dok je urednik odgovoran za članke svojih novinara, on u slučaju platformi za komentare samo "pružalac tehničkih rešenja koje omogućavaju korisnicima foruma da se izraze".

Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava treba da donese konačnu odluku u ovom slučaju.

U odluci prve instance, Sud u Strazburu je podržao odluku estonskog pravosuđa, imajući u vidu "izuzetno uvredljiv karakter spornih poruka", kao i to da preduzeća koje je vlasnik portala nije delovalo da spreči njihovo objavljivanje i imalo je koristi od toga.

Sud je konstatovao i da nije otkriven identitet autora komentara i da kazna za Delfi AS nije bila drastična.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi