Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Perišić tražio podršku za rušenje Miloševića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 06. 2014.

Autor: Vuk Z. Cvijić Izvor: Blic

Poverljiv izveštaj VBA o susretu Ćuruvije sa bivšim načelnikm GŠ

Perišić tražio podršku za rušenje Miloševića

Slavko Ćuruvija se video sa tadašnjim načelnikom Generlštaba Momčilom Perišićem, koji je najavio mogući državni udar.

Perišić (70) koji je od 29. avgusta 1993. godine do 24. novembra 1998. godine bio načelnik GŠ, prema svedočenju Branke Prpe, rekao je Ćuruviji jula 1998. godine da je vojska raspoložena da izvede državni udar.

Ćuruvija se video sa generalom Perišićem u prisustvu Vasiljevića. Tom prilikom je Perišić je rekao da su Amerikanci pustili Miloševića niz vodu i pitao Ćuruviju da li će njegove novine pisati pozitivno ukoliko vojska izvrši državni udar. Ćuruvija je odgovorio „naravno da hoće“ i savetovao Perišića da to uradi što pre – svedočila je Prpa još 11. januara 2007.

Tužilaštvo za organizovani kriminal više puta tražilo obaveštenje od Vojne bezbedonosne agencije (VBA) i Vojne obaveštajne agencije (VOA). Poslednji takav zahtev tužilaštvo je uputilo 29. aprila 2013. Direktor VBA Svetko Kovač je odgovorio na ovaj dopis tužilaštva strogo poverljivim izveštajem 6583-2 28. maja 2013.

U tom izveštaju navodi da su 23. maja 2013. pripadnici VBA saslušali Perišića i u prilogu se šalje zapisnik sa salušanja. Perišić je prema tom zapisniku potvrdio da se sa Ćuruvijom video poslednji put krajem leta, početkom jesni 1998. i da su razgovarali o političkoj, vojnobezbedonosnoj i ekonomskoj situaciji u SRJ, ali je negirao da je naveo da će vojska izvesti državni udar. Rekao je i da je sastanak održan u njegovom kabinetu.

Razlog zbog čega je Ćuruvija tražio prijem bila je i njegova tvrdnja da je ugrožen, da ga neko stalno prati i prisluškuje i da u vezi s tim očekuje moju pomoć. Tada sam mu rekao da jedino što mogu da učinim za njega je da mu dam protivprislušni uređaj,

Amerikanci šokirani

U jednom izveštaju DB beleži se Ćuruvijina konstatacija da je zadovoljan posetom SAD –u i da su Amerikanci „šokirani onim što radi Milošević“. Takođe DB prenosi u izveštajima Čuruvijinu najavu da nema nameru da odustane od borbe sa režimom. DB izveštava i da je Ćuruvija dobio informaciju koju je objavio da je Marko Milošević sa pištoljem upao u „Glas javnosti“.

Terazije

Izveštaj DB o prisluškivanju i praćenju Ćuruvije, koje je prikupilo Tužilaštvo, potvrđuju sumnje samog novinara da je bio progonjen. U ispitivanju motiva za ubistvo osim ove izjave Prpe o sastanku sa Perišićem tužilaštvo navodi i njenu izjavu kako se Ćuruvija video sa Mirjanom Marković, nakon što je 20. oktobra 1998.  donet Zakon o informisanju. Tada su svedočila je Prpa, razmenuli oštre reči, a on je poručio predsednici JUL-a da će sa suprugom viseti na Terazijama.

Izveštaj 6583-2

U izveštaju VBA se navodi da nikada nisu preuzimali mere prema Slavku Ćuruviji. Osim izjave Perišića VBA je poslala i dva izveštaja bivšeg pripadnika Srđana Ilića, koga su saslušavali pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije povodom ubistva Ćuruvije. U izveštajima Ilića koje je VBA poslala tužilaštvu navodi se šta je on rekao u UBPOK –u, što je sačuvano  prilikom njegovog saslušanja u policiji. On je tvrdio da nema veze sa tim ubistvom i da mu to podmeće jedna žena (ime poznato redakciji) koja mu je svojevremeno ponudila da joj kaže ko je ubio Ćuruviju da bi podelili raspisanu nagradu. Takođe, Ilić je sačinio izveštaj o navodnom sastanku sa Ljubišom Milanovićem, pripadnikom policijske jedinice Poskok od 7. aprila 2003. navodno mu je Milanović rekao da su u atentatu na Ćuruviju umešani i „Dejan Živković, pripadnik Skoletove grupe i Zoran Pavlović pripadnik JSO“. Inače, Ilić je raskinuo sporazumno posao u vojsci bez prava na penziju.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

17.06.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 16:00

Не наседајте!

Ма, немојте, молимо вас, наседати! Какав Перишић и каквиви удари, одакле њему, у било каквом времену, моћ и могућност да било шта изведе? Није знао ни да су му на Косову преносили Шиптари, из Албаније, на магарцима оружје и копали траншеје...Све што је урадио видело се у хагу. Нека му је наздравље. Жао ми је Славка, много. Само, на овај начин се правда не исправља.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi