Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bombe, zastrašivanja, paljevine, incidenti...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2014.

Autor: J. Tasić Izvor: Danas

Bombe, zastrašivanja, paljevine, incidenti...

Poslednjih dana u severnom delu Kosovske Mitrovice zastrašivani su novinari, bacane su bombe, goreli lokali, a u Zvečanu je pronađeno beživotno telo nepoznate osobe. Sagovornici Danasa predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović, funkcioner DSS Marko Jakšić i novinar Željko Tvrdišić smatraju da ovi incidenti nisu repriza izborne histerije sa poslednjih lokalnih kosovskih izbora pred predstojeće vanredno glasanje za novi kosovski parlament, nego loša bezbednosna situacija na severu Kosova.


Ovo je uobičajeno stanje u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojoj je sada fokus interesovanja na poplavama u centralnoj Srbiji i prikupljanju humanitarne pomoći. O uticaju izbora moći će da se govori tek kad 28. maja počne izborna kampanja kaže Željko Tvrdišić, dopisnik Tanjuga i urednik Kontakt plus radija iz Kosovke Mitrovice, koji je prošle nedelje na Fejsbuku preko naloga „Inicijativa Kosovska Mitrovica“ upozoren: „Nemoj slučajno da si „opleo“ po ovim ljudima (sa Severa) sa liste za parlamentarne izbore.“

Tvrdišić objašnjava da je o ovoj „poruci“ obavestio nadležne kosovske vlasti, MUP Srbije, Euleks, OEBS, kao i više stranih ambasada u Prištini, uključujuć i i Ambasadu SAD, koja je od Kosovske policije i Tužilaštva tražila da utvrde ko stoji iza pretnji. Prema Tvrdišićevim saznanjima, nalog sa kog mu je stiglo upozorenje je ugašen, a slučaj se istražuje. Preteće poruke Tvrdišiću osudili su UNS, ANEM, Društvo novinara KiM, vladina Kancelarija za KiM, Građanska inicijativa Socijaldemokratija.

Ksenija Božović kaže da „kao što je savetovala Tvrdišiću, poziva sve građane da prijave svaki, eventualni, vid pritiska i uznemiravanja“. Ne želim da prejudiciramo situaciju, da onima koji imaju takve tendencije pomažemo da ostvare svoje ideje.Ovde je situacija generalno nestabilna. Videćemo kako će biti kad izborna kampanja zvanično počne naglašava Božović, kandidat Srpske liste za poslanika u Skupštini Kosova ispred SDP.

Prema rečima Marka Jakšića, u severnom delu Kosovske Mitrovice bilo je mirnije dok su tu bili „momci s mosta“ i DSS na vlasti. On smatra da sve pretnje i incidente treba osuditi, ali da su upozorenja novinarima manje opasna od bombi, pljački, ubistava, čiji počinioci nisu pronađeni, što se na severu događa „od dolaska SNS SPS koalicije na vlast“. Na pitanje da li postoje razlozi zbog kojih bi kandidati za poslanike sa severa KiM mogli da budu prozivani u javnosti, Jakšić odgovara da se „mnogo govorilo o zajedničkoj srpskoj listi i da nije jasno zašto se vlast odlučila za politički tanke kandidate“.

 

Kancelarija za KiM: Ponuda Prištine cinična

„U trenutku dok se u Srbiji prebrojavaju nastradali i evidentira šteta od poplava, Hašim Tači nudi pomoć onih snaga koje srpski narod na KiM pamti samo po zlu. Izrasle ispod šinjela zloglasne tzv. OVK, Kosovske snage bezbednosti asociraju na mnogobrojne zločine o kojima se ćuti... Nedopustivo je da, dok ceo civilizovani svet u ovom trenutku saoseća sa Srbijom i šalje nesebičnu pomoć, Hašim Tači koristi dane žalosti da preko medija, u predizborne svrhe, promoviše takozvanu vojsku Kosova“, saopšteno je juče iz vladine Kancelarije za KiM, koja je „zaprepašćena cinizmom i nekorektnošću prištinskih vlasti, koje su preko takozvanog ministra Agima Čekua ponudile Beogradu pomoć specijalnih jedinica za zaštitu od prirodnih katastrofa KBS“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi