Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Zabrinjava masovno „kopiranje“ tekstova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 03. 2014.

Izvor: Savet za štampu

Savet za štampu: Zabrinjava masovno „kopiranje“ tekstova

Komisija za žalbe Saveta za štampu, razmatrajući dopis novinske agencije Tanjug koji se odnosio na objavljivanje tekstova te agencije u drugim medijima bez navođenja izvora, zaključila je da je zabrinjavajuća masovnost ove pojave, naročito kad je reč o internet portalima.

Tanjug je Komisiji dostavio desetak tekstova koji su u potpunosti preuzeti sa servisa te agencije i potpisani kao tekstovi novinara medija koji su ih objavili, uz naznaku da je reč samo o manjem broju slučajno izabranih primera.

Preuzimanjem tekstova drugih medija, a naročito novinskih agencija, koji se potom predstavljaju kao tekstovi redakcije koja ih je objavila, ne samo da se krše autorska prava novinara novinskih agencija, nego se često izbegavaju i finansijske obaveze i, u svakom slučaju, narušava položaj agencija, ocenila je Komisija za žalbe.

Komisija je u proteklom periodu već nekoliko puta odlučivala o kršenju autorskih prava i ocenila da to postaje sve rasprostranjenija pojava.

Članovi Komisije, zato, upozoravaju sve novinare i medije da ih i zakon i Kodeks novinara Srbije obavezuju na navodjenje izvora informacija koje preuzimaju iz drugih medija i zabranjuju im da kao svoje potpisuju tekstove i fotografije drugih autora.

Komisija za žalbe Saveta za štampu

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

06.03.

2014.

M.S- [neregistrovani] u 11:10

copy paste journalisti

Na žalost , danas mladi novinari, ili oni koji to nisu , su copy paste novinari.Samo pogledajte on line izdanja
PS: Bilo je toga i u prošlom veku ali nije prolazilo zbog strogih urednika

Odgovori
sre

05.03.

2014.

Marko [neregistrovani] u 16:57

ŽIVELO KOPIRANJE


Gospodo,

zato što naša strukovna udruženja ne kažnjavaju urednike i novinare zbog kopiranja autorskih tekstova, zato je to postala masovna pojava. I zato naši mediji liče jedni na druge kao jaja, jer sadrže potpuno identične prepisane informacije. To je toliko daleko otišlo da i kada su nedavno V. Novosti ispod ekluzivnih tekstova napisali ZABRANJENO ZA PREPISIVANJE bez dozvole redakcije, prepisivanjaje bilo.
Predlagao sam da se uvede novinarski dinar il ivevro, čime bi se plaćalo autorstvo teksta koji se kopira. Jer, na primer, gotovo svi srpski mediji u dijaspori, posebno elektronski prepisuju informacije agencija i redakcija. O tome postoji i istraživanje UNS-a. Tako se rađaju urednici i novinari sa portalima i sajtovima, koji su gola kopija našeg rada u medijima u Srbiji. U Sidneju postoje novine NOVOSTI koje su čitave sastavljene od prepisanih tekstova iz srspkih medija u otadžbini.
Koliko koristi takvi urednici imaju ne može da se izračuna, ali je vidljivo da nam je novinarstvo bedno, jer naša udruženja ćute i ne kažnjavaju, makar javnim upozorenjem, delinkvente.
Ovaj komentar je orginal. Kopiranje je dozvoljeno. Hvala, autor Marko Lopušina

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi