Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reakcije na smrt Srđe Popovića: Napustio nas simbol otpora nepravdi i zlu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2013.

Autor: V. Z. Cvijić Izvor: Blic

Reakcije na smrt Srđe Popovića: Napustio nas simbol otpora nepravdi i zlu

Smrću advokata Srđe Popovića, Srbija je izgubila najistrajnijeg borca za ljudska prava, koji je skoro 50 godina zastupao mnoge čija su građanska prava bila ugrožena, od disidenata u vreme komunizma do porodice ubijenog premijera Zorana Đinđića.

 

Nakon kraće i teške bolesti, Popović je preminuo juče u Beogradu, u 76. godini.

- Otišao je dobar čovek i advokat i to doživljavamo kao lični gubitak, jer je bio i naš prijatelj. Borio se celog života za ideju moga brata. Ranije je branio Zorana, a sada je nas zastupao u postupku za njegovo ubistvo. On je bio jedini pokretački i stručni um da se otkrije i izvede pred lice pravde naručilac ubistva mog brata - kaže za „Blic“ Gordana Đinđić Filipović, sestra Zorana Đinđića.

Vuk Drašković navodi da je Popović bio vodeći advokat i intelektualac i neumorni borac za ljudska prava.

- Poznavao sam ga duže od četiri decenije. Bio je simbol otpora svakoj nepravdi i zlu, briljantni dijagnostičar političkih i moralnih bolesti, ali i sjajan prognozer analitičar. Njegovo delo će ga nadživeti, a mi ćemo dugo osećati prazninu bez njega - kaže lider SPO.

Režiser Lazar Stojanović kaže da je Popović bio najveći borac protiv državne represije u oblasti ljudskih prava.

- Bio je spreman da besplatno brani sve čija su prava ugrožena i da na sopstveni rizik iznese u sudnici sve zamerke. Svojom borbom izdejstvovao je vraćanje pasoša i slobode kretanja disidentima. Bio je podstrekač i branilac svih demokratskih grupacija i jedan od samo nekoliko naših boraca za ljudska prava koji je van zemlje bio priznatiji nego kod kuće - rekao je Stojanović. Sociolog Nebojša Popov kaže da je „Srđa Popović bio čovek koji je uspeo da blista u vreme ništavila i pustoši“.

U svetu je postao poznat još 1976, kada je bio na naslovnoj strani londonskog “Tajmsa”, koji ga je opisao kao “čoveka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji”, jer je jedan “od hrabrih koji brane progonjene zbog svojih uverenja”. Bio je jedan od prvih i najvećih protivnika Slobodana Miloševića.

Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Leonida Šejku...

O Srđi Popoviću

Dragoljub Žarković, glavni urednik „Vremena“
Bio je i više od advokata, čovek koji je kroz profesiju širio ljudske slobode i vrednosti.

Vuk Drašković, predsednik SPO
Bio je briljantni dijagnostičar političkih i moralnih bolesti, ali i sjajan prognozer analitičar.

Lazar Stojanović, reditelj
Bio je podstrekač i branilac svih demokratskih grupacija i jedan od samo nekoliko naših boraca za ljudska prava koji je van zemlje bio priznatiji nego kod kuće.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi