Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o javnim servisima neće biti usvojen do Nove godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2013.

Izvor: RTV

Zakon o javnim servisima neće biti usvojen do Nove godine

Novi zakon o javnim medijskim servisima, u kojem se predlaže da se oni do kraja 2015. privremeno finansiraju iz budžeta, najverovatnije neće biti usvojen do Nove godine, saznaje RTV. Zakon o javnim servisima, čiji je tekst na javnoj raspravi do 31. oktobra, trebalo bi da bude usvojen što pre, kako bi ušao u projekciju budžeta za narednu godinu i obezbedio nesmetano funkcionisanje javnih servisa.

 

"Ne čini mi se da je realno da to bude do Nove godine, ali ako bismo do Nove godine bili u situaciji da pređemo dosta od tog puta koji moramo da načinimo do donošenja zakona onda bi bio više nego zadovoljan jer ključno je da krenete putem koji nema povratka unazad", smatra pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Marković.

Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladimir Vodinelić mišljenja je da pretplatu nije trebalo ukinuti nacrtom ovog zakona, jer taj vid finansiranja obezbeđuje da uređivačka politika javnih servisa bude nezavisna od vlasti.

"Nijedan javni servis koji je bio upućen na finansiranje iz budžeta se nije lepo proveo. Od svakog ćete čuti da su nedovoljna sredstva. Na stranu što ćete takođe čuti da se svi žale na ovaj ili onaj oblik uticaja vlasti", rekao je Vodinelić.

Uticaji javnih servisa na kulturu jedne zemlje i naroda su nezamenljivi, smatra Branka Otašević, koja se poslednjih 30 godina bavi kritikom televizijskih programa.

"Ko bi se onda bavio srpskim selom, ko bi se bavio obrazovanjem na jedan temeljan ozbiljan i odgovoran način, ko bi radio neke reportaže iz zabiti Srbije… Neka komercijalna televizija? Ja ne vidim nijednu", kazale je Branka Otašević.

Pokojni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić sumnjao je da je "smanjivanje uticaja javnih servisa bio politički plan", koji nije morao da dođe samo iz političkih krugova, nego i iz onih koji su povezani sa komercijalnim medijima.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

30.10.

2013.

samo vas gledam [neregistrovani] u 17:02

uticaji javnih servisa na kulturu...

jeste bas su nezamenjivi.pa jutros ako je neko gledao jutarnji program i prvo ukljucenje uzivo imao je sta da cuje...
skoro kao zika u sarenici, znate na sta mislim, ono kad mu se omakne...

pozdrav

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi