Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Barton: OEBS pažljivo prati donošenje medijskih zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 07. 2013.

Izvor: Danas, Beta

Barton: OEBS pažljivo prati donošenje medijskih zakona

Beograd - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pažljivo prati proces donošenja medijskih zakona u Srbiji, i reagovaće ako bude kršenja medijskih sloboda, izjavila je za portal EurAktiv Srbija portparolka OEBS-a Keti Barton (Cathie Burton).

Na pitanje da li će OEBS reagovati zbog propusta u donošenju medijskih zakona na koja su ukazala medijska udruženja, ona je navela da je u ovoj fazi to teško reći jer se ne može predvideti budući tok donošenja zakona.

"Ako centrala OEBS uoči kršenje medijskih sloboda bilo gde, mi ćemo se oglasiti. Teško je sad znati šta će se desiti u Srbiji u budućnosti, ali budite uvereni da OEBS u Srbiji pažljivo prati situaciju", kazala je Barton.

Medijska udruženja su dosad više puta ukazivala na kašnjenja u medijskoj reformi i na netransparentnost u donošenju pojedinih medijskih zakona.

I dalje nije poznata konačna verzija zakona o javnom informisanju koja će biti data na usvajanje iako je javna rasprava o tom zakonu završena polovinom marta.

Predstavnici medijskih udruženja su takođe upozorili da, nakon rasformiranja radne grupe koja je pisala zakon, nemaju uvid šta će od brojnih zahteva i primedbi ući u zakon.

Barton je u izjavi za EurAktiv Srbija naglasila da su medijske slobode vrlo važne za OEBS i da je 57 članica organizacije vrlo privrženo tom pitanju.

"Misija OEBS u Srbiji vrlo intenzivno radi na njihovom promovisanju u Srbiji, kao i na tome da svi medijski zakoni budu doneti na otvoren i transparentan način uz učešće svih zainteresovanih strana", kazala je Barton.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da su vlasti u Srbiji usvojile 2011. godine Medijsku strategiju i naglasila da će ta organizacija pratiti sprovođenje strategije u praksi.

Kad budu primenjene glavne odredbe Strategije, biće omogućeno povlačenje države iz vlasništva i direktnog finansiranja medija, podsetila je Barton.

"To će na kraju podići kvalitet informacija dostupnih građanima Srbije pošto će pritisak na uređivačke politike biti manji", ocenila je portparolka OEBS-a.

Na pitanje kakav je stav OEBS-a u vezi sa finansiranjem javnog servisa u Srbiji, Barton je rekla da je to "vrlo kompleksno pitanje", da je "situacija teška" i da je teško pronaći "brzo rešenje koje će sve zadovoljiti".

Ona je naglasila da OEBS podržava javni servis koji je, kako je rekla "jako važan i mora se održati kao potka zdravog društva".

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

19.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:10

Izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi

"Predlagač je dužan da izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave", propisano je clanom 41. poslednji stav Poslovnika Vlade).

Medjutim, izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima nije objavljen na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja. Zasto?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi