Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ana Lalić: Ni tog jednog što su uhapsili nisu uspeli da sačuvaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2024.

Autor: Uglješa Bokić Izvor: Danas

Ana Lalić: Ni tog jednog što su uhapsili nisu uspeli da sačuvaju

Povodom bekstva čoveka koji je pretio novinarki Ani Lalić Hegediš iz kućnog pritvora, novinarka za Danas kaže da se oseća veoma onespokojeno kada je čula ovu vest.

Ona za Danas kaže da joj je do danas hapšenje ovog čoveka dalo veru i nadu da u Srbiji institucije zaista žele da reše problem bezbednosti novinara.

„Ispostavilo se da je to još samo jedan kozmetički gest, koji je trebao služiti da se umiri novinarska zajednica ali i međunarodna javnost koja je vršila pritiske na Srbiju zbog situacije u kojoj novinari žive i rade ovde“, kaže Ana Lalić.

Novinarka navodi i da je sama činjenica da je čovek kome su oduzeta dva pasoša uspeo nekim čudom da nestane sa lica zemlje, u relativno malom gradu kao što je Smederevska Palanka, govori da ovde niko ne švata ozbiljno težinu njegovih pretnji.

„Osećam strah za svoju bezbednost ali i za bezbednost svoje porodice, jer je taj čovek govorio kako će me pronaći i da će mi ubiti muža. Nemoć da zaštitim svoju porodicu je nešto što mi trenutno najteže pada. Neverovatno je da su vlasti od gomile ljudi koji su mi upućivali pretnje uspele da uhapse samo jednog čoveka, pa ni njega nisu uspeli da sačuvaju.

Podsećamo, danas je predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić saopštio da je optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš, državljanin Francuske i Srbije S. I, pobegao iz kućnog pritvora.

Kako je saopšteno, za juče je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

“Optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu i prekršio je meru zabrane napuštanja stana, koja je određena na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, iako je Posebno tužilaštvo za VTK tražilo redovan pritvor. Nema podataka o tome da li je napustio zemlju”, rekao je Matić.

S.I. je je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje. Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Matić je zamolio sve koleginice i kolege, kao i sve druge koji imaju informacije o kretanju te osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi