Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Miroslav Kurak tuži NIN: Bivši pripadnik DB traži pola miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 07. 2024.

Autor: NIN Izvor: NIN

Miroslav Kurak tuži NIN: Bivši pripadnik DB traži pola miliona dinara

Miroslav Miki Kurak, bivši pripadnik Resora državne bezbednosti, koji je bio optužen da je učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije 1999. godine, a presudom Apelacionog suda je oslobođen u tom slučaju, tužio je NIN zbog teksta "Pozovi NN radi ubistva".

U tom tekstu, koji se bavi upravo presudom Apelacionog suda kojom su bivši DB-ovci Rade Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice za učestvovanje u Ćuruvijinom ubistvu, za Kuraka je sporna rečenica u kojoj se navodi da je Milorad Ulemek Legija na suđenju rekao kako je Kurak "neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije"..

Kurak je tužio NIN tvrdeći da je "pretrpeo duševni bol, povredu časti i ugleda" i traži odštetu od 500.000 dinara.

Miroslav Miki Kurak, po zanimanju kuvar, bivši pripadnik DB, bio je optužen da je učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije i tokom suđenja bio je u bekstvu, a Apelacioni sud doneo je oslobađajuću presudu posle višegodišnjeg suđenja, pošto je optuženima ukinuta presuda Specijalnog suda, kojom je Kurak, između ostalih, bio osuđen na 20 godina zatvora.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal stajalo je da je "Radomir Marković kao načelnik Resora državne bezbednosti MUP RS, plan o lišenju života oštećenog preneo okrivljenom Milanu Radonjiću i tako sa umišljajem podstrekao da pripremi fizičku likvidaciju oštećenog Slavka Ćuruvije, pa je okrivljeni Milan Radonjić postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa pripadnicima RDB, okrivljenim Miroslavom Kurakom i okrivljenim Ratkom Romićem, iskoristio svoja službena ovlašćenja načelnika CRDB".

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici je preciziralo i kako je, prema njihovim nalazima, izvedeno ubistvo:

"Kada je sada pok. Slavko Ćuruvija zajedno sa oštećenom Brankom Prpom iz Beograda ušao u prolaz zgrade broj 35, okrivljeni Miroslav Kurak i Ratko Romić neopaženo im prišli iza leđa, pa je okrivljeni Miroslav Kurak sa razdaljine od oko 1,5 metara iz automatskog pištolja “Škorpion” kalibra 7,65mm, ispalio rafalno 5 projektila u leđa oštećenog, nanoseći mu više ustrelina i prostrelina u predelu desne polovine leđa, grudnog koša, desne ruke i glave od kojih se oštećeni sada pok.Slavko Ćuruvija zaneo i pao, a okrivljeni Ratko Romić oštećenu Branku Prpu, kada je pokušala da se okrene, udario drškom pištolja u potiljačni deo glave, od kog udarca je pala, nanevši joj laku telesnu povredu...i tako omogućio da se dovrši krivično delo i liši života oštećeni Slavko Ćuruvija, pa je okrivljeni Miroslav Kurak iz neposredne blizine od 0,8 metara ponovo rafalno ispalio više projektila u glavu i telo oštećenog i naneo mu sedam ustrelina i prostrelina...".

Apelacioni sud je utvrdio da "i pored svih izvedenih dokaza", nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je  "izveden ni jedan dokaz koji bi potvrdio navode optužbe da je Radonjić postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa Kurakom i Romićem".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi