Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Ukoričena sećanja” – knjiga o fenomenu „Politike”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2024.

Autor: I. Stamenković Izvor: Politika

„Ukoričena sećanja” – knjiga o fenomenu „Politike”

Promocija dela Dragutina Backa Gregorića, nekadašnjeg novinara naše kuće, održana je juče povodom 120 godina postojanja najstarijeg dnevnog lista na Balkanu

Promocija knjige „Ukoričena sećanja” povodom 120 godina „Politike”, autora Dragutina Backa Gregorića, nekadašnjeg novinara naše kuće, održana je juče u Beogradu. O delu su govorili neki od recenzenata: profesori Lazar Davidović i Vladimir Koprivica i primarijus dr Časlav Hadži Nikolić, dok su odlomke iz štiva čitali Jovana Gregorić, Backova unuka, novinarka Tanja Peternek, glumica Milica Mihajlović i novinar Bojan Đokić.

Kako je u prologu Gregorić naveo, „knjiga je nastala kao svedočanstvo jednog dela dvanaest decenija duge povesti ’Politike’ i novina, i kuće, onog koji sam preživeo u njenim nedrima i koje pamtim, a nastala je kao moje, i uspomene nekolicine mojih kolega i savremenika o ljudima i događajima koji su obeležili poslednjih šezdesetak godina”.

Profesor Lazar Davidović ukazao je na to da su mnogi naučili da čitaju uz „Politikina” izdanja i „Politikin Zabavnik”.

– Iz onoga što su napisali slavni novinari „Politike” mnogo sam se informisao, ali i naučio o raznim domaćim i internacionalnim temama. U ovoj knjizi mnoge teme su osvetljene na jedan poseban način, a naročito ljudi koji su najznačajniji, jer oni čine svaku instituciju, uključujući i „Politiku”. Kroz delo saznali smo puno o slavnim novinarima zahvaljujući kojima je „Politika” danas takva kakva jeste, a sa kojima je Backo imao priliku da sarađuje – istakao je Davidović.

Profesor Vladimir Koprivica rekao je da je sa prvim rečima knjige počelo njegovo oduševljenje.

– Pričao sam svima oko sebe da će izaći jedna fantastična knjiga koja govori o ljudima. Nadnaslov knjige glasi „Duh koji se mora vratiti”, taj duh ne pripada samo gospodinu Gregoriću, ali on piše o ljudima koji su temelj i istorija naše najčuvenije novinarske kuće. Naslovom „Ukoričena sećanja” kao da autor želi da kaže da ta sećanja više ne mogu nestati jer su se opredmetila – naveo je Koprivica.

Primarijus dr Časlav Hadži Nikolić objasnio je da kada se knjiga pogleda deluje da govori o jednom listu, ali ako se detaljnije pročita, ona ima istoriografske i kulturološke dimenzije.

– Ne mislim na istoriografiju u klasičnom smislu, već na duh istorije. Kada se jedan događaj povuče u prošlost, na njegovom mestu ostaje prazan prostor, koji je prekriven ravnodušnim vremenom, ali u tom prostoru su živeli neki ljudi. Oni su određivali neke vrednosne dimenzije vremena i mislim da ti njihovi životi predstavljaju istoriju ove knjige. Backovo delo vidim kao traganje za tim ljudima, koji su obeležavali jedan fenomen. „Politika” nije samo dnevni list, nije ni institucija, ona je fenomen – rekao je Hadži Nikolić.

Gregorić je ukazao i da je „Politika” nekoliko decenija bila medijski svetionik.

– Imali smo neverovatnu dopisničku službu po celom svetu i zahvaljujući nekolicini mojih prijatelja uspeli smo da napravimo ovu knjigu, ne o sebi, nego o ljudima koji su živeli kao familija, zato smo i opstali – zaključio je Gregorić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi