Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  “Dignuto sidro” Rastka Šejića premijerno u Beneventu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 07. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: Udruženje „Šta hoćeš“

“Dignuto sidro” Rastka Šejića premijerno u Beneventu

Dokumentarni film “Dignuto sidro”, reditelja, scenariste i člana UNS-a Rastka Šejića, premijerno je prikazan kao finalista završenog BCT - Nacionalnog filmskog i televizijskog festivala u Beneventu u Italiji.

Na osmom izdanju Nacionalnog filmskog i televizijskog festivala u Beneventu u južnoj italijanskoj regiji Kampanija održano je nekoliko premijera italijanskih uglavnom igranih filmova.

U najužem izboru u kategoriji dokumentarnih filmova, kao jedini film iz Srbije, prikazan je kratki dokumentarni film „Dignuto sidro“, u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, proizvedenog 2024. godine.

„Žiri je pregledao više od 2000 radova pristiglih iz 78 različitih zemalja širom sveta, i odlučio da će vaš rad ući u finalnu fazu Festivala“, stoji u obrazloženju organizatora dostavljenom srpskom producentu. 

Šejić: Čast je na ovaj način predstavljati našu zemlju i kinematografiju

Rastko Šejić ističe da mu je čast što je bio u prilici da na ovaj način predstavi našu zemlju i kinematografiju.

“Pretpostavljam da je mediteranski duh filma koji sledi bogati tok romana doprineo tome da odgovara italijanskom mentalitetu, da se nađe pred publikom u Beneventu. Ulice, duh i lepota Tivta, Kotora i Herceg Novog, gde je film snimljen, lepo korespondiraju sa lepotom i tradicijom Apenina. S druge strane, bio je veliki izazov, ali i olakšica što je glavni akter filma moja rođena sestra, pa je celoj ekipi rad bio olakšan, što je donelo svežinu i iskrenost upotrebljenom kinematografskom jeziku“, napominje Šejić.

Pored podrške regiona, grada i univerziteta u Beneventu, kao i Privredne komore, festival su podržali Ćinećita, najveći filmski studio u Evropi, Ministarstvo kulture Italije kroz Direkciju za kinematografiju, distributivna kuća Vorner Braders i veliki broj privrednih subjekata.

O filmu

„Dignuto sidro“ je polusatni dokumentarac koji istražuje nastanak istoimenog romana prvenca Rastislave Šejić (Kornet, Beograd, 2022), smešten u Boki Kotorskoj. Film prati Rastislavinu kreativnu odiseju, od mirnih obala Crne Gore do užurbanih ulica Budimpešte, Beča i Beograda, kroz intiman razgovor i filmske sekvence.

Kroz priču o protagonistima Ljudmili i Vladimiru, film istražuje univerzalne teme umetničkog stvaranja, ljubavi i samospoznaje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi