Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta to REM krije od građana: Objašnjenja odluka nema, zapisnici sve skromniji, informacije i dokumenti nedostupniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2024.

Šta to REM krije od građana: Objašnjenja odluka nema, zapisnici sve skromniji, informacije i dokumenti nedostupniji

Nacionalne televizije mogu da nastave sa propagandom i kršenjem zakona: samo dve mere izrečene Pinku i Hepiju posle 15 prijava zbog prekršaja, i to zabrana objavljivanja reklama dva dana od 18 do 21 sat. Uglavnom aminovano kršenje zakona tokom izborne kampanje. Obustavljen postupak protiv Pinka dve godine posle prijave Slavko Ćuruvija fondacije zbog prikazivanja brutalnog nasilja prema ženama u Zadruzi

Na redovnoj sednici Saveta REM-a održanoj 7. juna (sa koje je zapisnik objavljen tek danas), odlučivalo se o čak 22 postupka o izricanju mera televizijama, najviše Pinku (11) i Hepiju (4), a onda i Prvoj, RTV Pančevu, beogradskom Studiju B i RTV Novi Pazar.

Na kraju su izrečene samo dve mere jednodnevne zabrane objavljivanja reklama – po jedna Pinku i Prvoj. Kuriozitet je da je Savet REM-a izrekao jednu meru Pinku za čak pet prijavljenih prekršaja, dok su kod TV Prva dva postupka spojena – svi po prijavi organizacije CRTA zbog prekršaja u vreme predizborne kampanje.

Postupak je obustavljen u devet slučajeva. Među njima je i prijava Slavko Ćuruvija fondacije zbog prikazivanja eksplicitnih scena fizičkog nasilja prema ženama u rijalitiju Zadruga. Fondacija je prijavu podnela još u maju 2022. godine, da bi tek ovog maja, dve godine kasnije, posle intervencije kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja, Savet REM-a pokrenuo postupak protiv Pinka. I već 7. juna ga obustavio.

Obrazloženja za ovu odluku, kao ni za ostale, u zapisniku ne postoje. Obaveštenje nije dobila ni Fondacija. Zakonski rok za obaveštenje o ishodu postupka, prema Zakonu o elektronskim medijima, jeste najkasnije 15 dana posle njegovog okončanja. Obaveštenje je, dakle, trebalo da stigne do 22. juna.

Zakonski rok za obaveštavanje podnosioca prijave, ukoliko Regulator utvrdi da ne postoje uslovi za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, jeste najkasnije 30 dana od prijema prijave.

REM sve nedostupniji

Svi pokušaji da od REM-a dobijemo informacije o ovoj i svim drugim odlukama Saveta ostali su neuspešni. Zapisnik sa junske sednice objavljen je danas, nakon što je usvojen na sednici koja je održana juče, 15. jula.

Iako je reč o informacijama od značaja za javnost, mesec dana nismo uspeli da dobijemo podatke o donetim odlukama. Neki od članova Saveta REM-a nam se nisu javljali, predsednica je bila na odmoru, dok je njen zamenik Milorad Vukašinović odbio da nam da informacije. Rekao je da to ne može da uradi dok zapisnik sa prošle sednice ne bude usvojen. Ni posle usvajanja zapisnika dodatne informacije nismo dobili.

Dok smo ranije do informacija, kako-tako, uspevali da dođemo, sada, kao po dogovoru, niko nije hteo da nam pruži podatke koje mediji i građani imaju pravo da znaju.

Jučerašnji zapisnik će na sajtu REM-a biti objavljen nakon naredne redovne sednice, dakle od septembra.

A i zapisnici su sve šturiji. Na junskoj sednici je u šest slučajeva televizijama Hepi i Studio B odloženo donošenje odluke i njihovi predstavnici su pozvani na sledeću sednicu.

U ranijim zapisnicima je postojalo obrazloženje o razlozima odlaganja donošenja odluke (kao što je nedolazak predstavnika medija), ali više u njima nema ni takvih detalja.

KOMPLETAN IZVEŠTAJ O IZBORIMA 2023. TEK OD SEPTEMBRA

Na jučerašnjoj redovnoj sednici Savet REM-a je usvojio kompletan izveštaj o izborima 2023. u okviru kojeg su i izvodi o monitoringu za komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću (Pink, B92, Prva, Hepi), na koji se čekalo od izbora održanih 17. decembra.

Prvi deo Izveštaja o nadzoru programa tokom izborne kampanje za period od 1. novembra do 14. decembra je objavljen 26. decembra, i odnosio se na RTS 1 i 2, RTV 1 i 2, N1, Novu S, Al Džaziru i K1.

U javnosti se spekulisalo zbog čega još nema izveštaja o tome kako su komercijalne televizije izveštavale tokom izbora. Još 20. januara Udruženje novinara Srbije (UNS) je objavilo da je monitoring odavno završen, ali nije usvojen i objavljen, što je Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, demantovala.

Ona je krajem januara za Cenzolovku rekla da će kompletan izveštaj o monitoringu biti gotov za najmanje tri meseca, zatim je za UNS rekla da će se o izveštaju odlučivati početkom jula, kada se vrati s mora, da bi našoj redakciji potvrdila da će izveštaj biti razmatran na sednici 15. jula.

Kompletan izveštaj usvojen je juče, ali nije objavljen. Prvi izveštaj objavljen je istog dana kada ga je Savet usvojio, dok će drugi deo izveštaja, prema rečima Olivere Zekić, biti dostupan javnosti tek kada se usvoji zapisnik sa jučerašnje sednice na sledećoj redovnoj sednici. To neće biti pre septembra, jer se do tada članovi Saveta neće sastajati.

REM uglavnom ostao nem na kršenje zakona tokom izborne kampanje

Veliki broj postupaka o kojima se odlučivalo odnosio se na sadržaj emitovan tokom predizborne kampanje u novembru i decembru 2023. godine, koje je inicirao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Cenzolovka je o njima ranije pisala. Poznato je da je REM bar osam puta odlučio da nema mesta pokretanju postupka, ali nisu poznate odluke u veza sa najvećim delom ostalih prijava. CRTA nije dobila obaveštenje o okončanju postupaka, obrazloženja nema ni u zapisnicima.

Iz ove organizacije smo dobili pojašnjenje da je Savet REM-a 7. juna odlučivao o postupcima pokrenutim povodom 17 prijava tokom decembarske kampanje. Tada su odložili odlučivanje u pet postupaka (koji bi trebalo da su juče okončani), četiri postupka su obustavili, dok su dve pomenute mere doneli spajajući postupke za sedam prijava.

Na jučerašnjoj sednici Savet je doneo odluke o 11 prijava tokom ovogodišnjih izbora.

Umesto izricanja mera, REM daje upozorenja. Tako su članovi Saveta doneli odluku o obustavi postupka protiv B92 zbog spornog sadržaja u vezi sa predizbornom kampanjom emitovanog u emisiji „Vesti”. Odlučili su da pošalju dopis emiteru sa upozorenjem da tokom izborne kampanje nije dozvoljeno 30 dana pre dana određenog za glasanje izveštavanje o otvaranju ne samo infrastrukturnih, već svih objekata na kojima učestvuju javni funkcioneri. Kao što nalažu zakoni o elektronskim medijima i o sprečavanju korupcije.

Zbog prenosa skupova izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, u programu PMU Remont d.o.o., Valjevo – VA Plus (u zapisniku se ne navodi kada je emitovan sporan sadržaj), članovi Saveta pokrenuli su ispitni postupak izricanja mere tom emiteru.

KO SE SEĆA SLUČAJA MIKETIĆ?

Ni na ovoj redovnoj sednici se nije odlučivalo o izricanju mere TV Pink zbog emitovanja eksplicitnog sadržaja Đorđa Miketića, iako je postupak protiv te televizije pokrenut još 1. decembra 2023, o čemu je Cenzolovka više puta pisala.

Na dnevnom redu nije bilo ni tačke o izricanju mera TV Pink zbog emitovanja lažne izjave lidera pokreta Kreni-promeni Save Manojlovića, generisane pomoću veštačke inteligencije. Postupak je pokrenut 28. maja ove godine, ali se o izricanju mera još nije odlučivalo.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi