Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije na Kosovu i Metohiji predstavlja otvorenu cenzuru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 07. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije na Kosovu i Metohiji predstavlja otvorenu cenzuru

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji izražava zabrinutost zbog usvajanja Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije u Skupštini Kosova koji, između ostalog, predviđa licenciranje onlajn medija, praćenje njihovog sadržaja i kazne do 40.000 evra, čime se brutalno ograničava sloboda medija.

Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije usvojen je u drugom čitanju sa 59 glasova za, nijednim protiv i dva uzdržana. U glasanju poslanici opozicionih partija nisu učestvovali, napustivši sednicu pre glasanja zbog toga što njihov zahtev za skidanje ovog zakona sa dnevnog reda nije podržao pokret Samoopredeljenje.

U pisanju Nacrta ovog zakona, koji je kosovska vlada usvojila 27. decembra prošle godine, nisu učestvovali predstavnici srpskih medija, kao što niko Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu, kao jedinog predstavnika srpskih novinara nije pozvao, ni konsultovao.

Pored novinarskih udruženja na KiM, usvajanje ovog Zakona su kao štetno ocenili i predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori u Prištini i civilni sektor.

UNS na Kosovu je javno izražavao zabrinutost zbog kritičnih tačaka ovog Zakona u kojima se, između ostalog predviđa, da izdavači medija ne mogu pripadati civilnom sektoru već moraju biti privredna društva čime bi najviše bili pogođeni mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku od kojih većina posluje u sistemu nevladinih organizacija jer nepostoji kontinuiran način njihovog finansiranja.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da troškovi licenciranja i zakonski dato ovlašćenje za materijalno kažnjavanje medija u visini od čak 40.000 evra Nezavisnoj komisiji za medije, u kojoj albanski članovi u broju značajno nadjačavaju predstavnike manjinskih zajednica, stvara prostor za brzopotezno finansijsko uništenje malih lokalnih redakcija.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu smatra i da povećanje broja članova komisije i propisivanje njihovog mandata na četiri godine uz mogućnost reizbora, kao i činjenica da ih bira Skupština, jasno ukazuju na politički uticaj, Sa druge strane, zakonska obaveza elektronskih medija da dobiju dozvolu Nezavisne komisije za medije za objavljivanje video sadržaja na portalu ili društvenim mrežama predstavlja najotvoreniji vid cenzure.

UNS poziva Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara, organizaciju Article 19, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), organizaciju Free Press Unlimited i OBC Transeuropa, Reportere bez granica, International Press Institute (IPI) da preuzmu akcije koje bi na efikasan način sprečile sprovođenje ovog zakona, kao i predsednicu Kosova Vjosu Osmani da ga ne potpiše.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi