Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Škulić: Medijske zloupotrebe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 05. 2024.

Izvor: Fonet

Škulić: Medijske zloupotrebe

Sudija Ustavnog suda Srbije Milan Škulić ocenio je da danas imamo takozvana medijska suđenja, kao i svojevrsna suđenja u medijima, što se često svodi i na specifične medijske zloupotrebe, naročito onda kada se prejudicira ishod konkretnog krivičnog postupka ili se pokušava stvoriti "očekivanje" javnosti o budućoj presudi.

Kako sud ne živi pod staklenim zvonom, na taj se način vrši i specifičan pritisak na sud, što predstavlja svojevrstan vid kako pravne nekulture, tako i zloupotrebe prava.

Nekada i neki nesavesni advokati svojim medijskim nastupima, koji su često i veoma agresivni, na takav način sebe svesno reklamiraju, kršeći time načelnu zabranu reklamiranja advokata, ukazao je Škulić u intervjuu za Politiku.

Kako je istakao, poseban slučaj medijskih zloupotreba u vezi sa komentarisanjem aktuelnih krivičnih postupaka predstavljaju "gostovanja" raznih kvazieksperata za neke oblasti, poput, na primer, famozne forenzike, koja i nije ništa drugo nego, kod nas i širom kontinentalne Evrope, već decenijama postojeća kriminalistička tehnika.

Ti "eksperti" u javnosti po pravilu zastupaju neke krajnje "neobične verzije" u odnosu na krivično delo koje je predmet postupka. Radi se o svojevrsnim nadriforenzičarima i nadrikriminalistima, koji su željni medijskog eksponiranja i samoreklame, ali u praksi često nanose veliku štetu aktuelnim krivičnim postupcima, a u najmanju ruku zbunjuju, pa i dezinformišu javnost, upozorio je Škulić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi