Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  27. Radio dani: U fokusu platforme i programski sadržaj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 05. 2024.

27. Radio dani: U fokusu platforme i programski sadržaj

Sa puno novih znanja, ideja i pozitivne energije završeni su 27. Radio dani RAB SRBIJA, koji su od 12. do 14. maja održani u hotelu ,,Mona Plaza Zlatibor”.

Udruženje radio stanica RAB SRBIJA je po dvadeset i sedmi put organizovalo ovaj, u našoj zemlji, jedinstven skup radijskih profesionalaca. Udruženje RAB SRBIJA okupilo je pored preko 170 članica i veliki broj radijskih profesionalaca i vrhunskih stručnjaka iz Nemačke, Velike Britanije, Severne Makedonije, Mađarske i Hrvatske, kao i goste iz drugih medijskih udruženja i televizija.

Udruženje RAB SRBIJA još od osnivanja, pre 16 godina, ide u korak sa svetskim pravcima u radio industriji, pa su neke od tema o kojima se razgovaralo bile prisustvo radija na svim platformama, kao i programski sadržaji.

Predsednica RAB SRBIJA Maja Rakovic prilikom otvaranja Radio dana izrazila je zadovoljstvo što je najveće radijsko udruženje u našoj zemlji sve brojnije i složnije i što se članice konstantno profesionalno usavršavaju. 

- Ovoga puta potrudili smo se da dovedemo goste koji su u samom svetskom vrhu, svako u svojoj oblasti, a trojica od njih su ove godine bili predavači i na Radiodays Europe u Minhenu. Kada govorimo o temama platforme, i sadržaj su u fokusu 27-ih Radio dana RAB SRBIJA. Radio treba da bude prisutan na svim platformama kako bi došao do svakog slušaoca. Takođe, smatram da je dobar program veoma važan. Na ovim Radio danima razgovarali smo i o prodaji reklame na radiju, što je jedini način da radio opstane. Naše stanice, članice RAB SRBIJA, koje redovno dolaze na naše Radio dane i obuke koje organizujemo, svo ovo znanje i primenjuju u svojim radio stanicama i na taj način mi konstantno radio kao medij unapređujemo u našoj zemlji. Radio u Srbiji je zahvaljujući tome danas na svetskom nivou - izjavila je Maja Rakovic.

Otvarajući prolećne Radio dane RAB SRBIJA poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je neprimerenog sadržaja i govora mržnje najmanje na radiju.

- Pritužbe koje nama stižu su pretežno za druge medije, a ne za radio stanice. Mi svi moramo da naučimo šta je to što je nedozvoljen govor, i on treba da bude sankcionisan. Radio stanice iz Udruženja  RAB SRBIJA zaista jesu ispred vremena i na svetskom su nivou, pa tako možemo zajedno biti predvodnici jednog pristojnijeg javnog narativa i upravo zbog toga sam ja na Radio danima predstavila ,,Priručnik za novinare i novinarke“ koji smo uradili u saradnji sa OEBS-om. Nadam se da će i naše društvo prevazići razne izazove pred kojima se nalazi, a jedan od njih je upristojavanje medijske scene – izjavila je Brankica Janković.

Organizatori su pripremili bogatu i raznovrsnu agendu sa dva panela i pet predavanja: ,,Pobednik u oglašavanju na lokalu je radio!” naziv je panel o marketinškim kapanjama i oglašavanju na lokalnim radio-stanicama, a učesnici su bili: Goran Mitić (Naxi OK radio, Vranje), Alen Marić (Naxi Max radio, Čoka), Bane Savić (Radio Stari Grad, Kragujevac), Jovica Batanski (Naxi Ami radio, Kikinda), Mina Đurić (Radio Fruška Gora, Ruma), Milan Medenica (Lux Naxi radio, Smederevo), a moderator je bio Nikola Kovačević general manager Naxi radija.

Naziv drugog panela je “Radio kao najbolji life coach / Da li je radio najpopularnija društvena mreža?“. Moderator je bila Nevena Azinović, kreativni direktor Naxi radija, Beograd, a panelisti: Maja Rakovic, predsednica RAB SRBIJA i glavna i odgovorna urednica Naxi radija iz Beograda, Mugdim Šehalić, član UO Udruženja za tržišne komunikacije Srbije, Tomislav Jakobović, konsultant Brand Media Consultingiz Hrvatske i Gjorgi Savev, vlasnik i direktor Ctiy radija iz Severne Makedonije.

Predavanja na 27. Radio danima RAB SRBIJA održali su:

- Lawrence Galkoff(Velika Britanija), general menager Radioplayer Worldwidena temu „Radioplayer – Budućnost radija u kolima“

- Karl-Heinz Kessler (Nemačka), general manager RCS Europe SARL govorio je o radijskom softveru ,,RCS – Evolucija audio sveta"

- O tajnama zvuka, pod nazivom “Studijska akustika, mikrofoni i procesori – put zvuka do slušalaca“ govorio je Gyula Horvath(Mađarska), šef tehnike Retro radio, Radio 1 i Best FM radija.

- Dugogodišnja urednica i novinarka Nataša Raketić, odgovorni urednik jutarnjeg programa Radio Beograd 1, imala je predavanja je ,,Transmedia storytellingi radio“.  

Prve večeri Radio-dana koncert su održali: Ana Stanić, Petar Wagner Fantom i Milan Bujaković i Taboo band, a drugo veče nastupili su Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom i Boemi iz Zaječara.

27. Radio dani su tradicionalno završeni Skupštinom RAB SRBIJA.  

***

Gosti RAB SRBIJA na 27. Radio danima bili su: Srđan Đurđević, Jelena Matić Pešić (OEBS); Lawrence Galkoff (Radioplayer Worldwide, Velika Britanija), Karl-Heinz Kessler (RCS Europe SARL, Nemačka); Gyula Horvath (Retro radio, Radio 1, Best FM Mađarska); Janos Muranyui i Erki Balazs (Nagy Frekventia kft, Mađarska); Nacsa Norberti Bálint K. Gergő(Radio 88, Mađarska); Gjorgi Savev  (City radio, Severna Makedonija); Rodoljub Stojanović (Ricom Publishing);  Svetomir Milutinović (Prva TV); Marija Kerkez i Milorad Krulj (RATEL); Tanja Šikić (PGP-RTS); Tomislav Jakobović (Brand Media Consulting Hrvatska); Mugdim i Stana Šehalić (UEPS); Nataša Raketić (Radio Beograd 1); novinar Miloš Rajković; Đorđe Kujović (advokat RAB SRBIJA); Uroš Lučić i Nikola Vraneš (OFPS); Jovana Jović (Tim Talenata); Tijana Đorđević (Jugoton – Croatia Records) i izvođači i muzičari: Ana Stanić, Milan i Vladan Đurđević (Neverne bebe), Petar Vagner, Milan Bujaković i Tabu band, Aleksandar Sofronijević i njegov orkestar i zaječarski bend Boemi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi