Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Procesuirano manje od 10 odsto slučajeva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2011.

Izvor: Danas

Procesuirano manje od 10 odsto slučajeva

Napadači na novinare najčešće prekršajno odgovaraju

Od 212 fizičkih i verbalnih napada na novinare u Srbiji za poslednje četiri godine, procesuirano je svega 17 slučajeva.

Međutim, vlast je bila obaveštena tek o trećini svih slučajeva pretnji i napada na predstavnike medija, dok je blagovremena reakcija državnih organa usledila svaki četvrti put u proseku, pokazuje evidencija Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Foto: Danas
Od 2008. broj pretnji i napada na novinare u Srbiji konstantno se smanjuje. Od početka ove godine zabeleženo je 13 fizičkih i verbalnih napada, dok su, prema evidenciji NUNS-a, u 2008. zabeležena čak 143 napada na novinare i pretnji.

Pre dve godine broj ovakvih slučajeva iznosio je 37, dok se 2010. broj slučajeva smanjio na 19.

Zabeležen je i da se sve veći broj slučajeva prijavljuje vlastima, ali i da uglavnom izostaje blagovremena reakcija.

Jedan od predmeta koji je ove godine dobio sudski epilog jeste slučaj aktivista „Naši 1389“. Njih četvorica su prekršajno osuđeni na po 15 dana zatvora, dok je četvoro novčano kažnjeno sa po 20.000 dinara.

Naime, pripadnici ovog pokreta protestovali su ispred zgrade TV B92, nezadovoljni izveštavanjem te medijske kuće. Policija je prethodno zabranila njihov protest, ali su se članovi ove grupacije ipak okupili ispred te televizijske kuće.

Beogradska policija je tada privela 14 pripadnika tog pokreta. U aprilu ove godine napadači su na novinara Mađar Soa Čabu Segija nasrnuli posle tribine na kojoj je organizovan susret sa čitaocima „Kepeš ifjušaga“, u bečejskom Gradskom pozorištu.

I u ovom slučaju pokrenut je prekršajni postupak protiv napadača. Ispod zakonskog minimuma su prošle godine osuđeni napadači na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića, koji su kažnjeni kaznom zatvora od tri meseca.

Podsetimo, Miloš Mladenović i Danilo Žuža napali su i udarali metalnim šipkama Pančića naočigled prisutnih putnika u autobusu. Novinaru je potom u bolnici konstatovana kontuzija lobanje i desne šake.

Pretnje smrću 2009. su upućene novinaru Vremena Milošu Vasiću, zbog kojih je počinilac osuđen na šest meseci zatvora i uslovno dve godine.

Iste godine, sveštenik Vlastimir Zlatić uputio je ozbiljne pretnje dopisniku Kurira nakon objavljivanja teksta o tome da je tukao svoju nevenčanu suprugu, nakon čega je osuđen na novčanu kaznu od 40.000 dinara i sudske troškove.

Antrfile : Pretnje smrću i silovanjem

Pre dve godine autorki emisije „Insajder“ Brankici Stanković upućivane su pretnje smrću i silovanjem preko Fejsbuka, kao i tokom jedne fudbalske utakmice. Policija je uhapsila 14 osumnjičenih. Dvojica su osuđena na 15 i 16 meseci zatvora, dok su šestorica oslobođena, a optužbe protiv njih odbačene.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi