Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Nagradni konkurs za novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

08. 04. 2024.

Izvor: Fonet

Nagradni konkurs za novinare

Organizacija Article19 objavila je konkurs za novinare u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu u okviru kampanje #CheckItFirst koja promoviše etičko novinarstvo kao vitalnu odbranu protiv dezinformacija u regionu.

Novinari su pozvani da konkurišu za novinarske nagrade i tako javno podrže profesionalne standarde ukorenjene u principima etičkog novinarstva, preneo je danas EU Info centar.

Rok za prijavljivanje je 12. april, a pobednici će dobiti novčane nagrade od po hiljadu evra, priliku da napišu Op-Ed i analitički tekst za Article19 i studijsko putovanje u Brisel i London.

Novinari su pozvani da podnesu vesti koje su primer primene i podrške principima etičkog novinarstva, a tematske oblasti su: društvena pravda i nejednakost, javno zdravlje i bezbednost, izveštavanje o životnoj sredini, prava žena, raznolikost i inkluzija, priče o ljudskim interesima ili bilo koje druge teme relevantne za državu iz koje novinar dolazi.

Prijave bi trebalo da obuhvataju samo tekstove nastale između 1. marta 2023. i 7. marta 2024. Prihvataju se samo članci iz onlajn i štampanih medija.

Uz članak je potrebno podneti i prateće pismo u kojem treba objasniti kako su standardi etičkog novinarstva uticali na izveštavanje kandidata i održavali proces provere informacija. Članci se prihvataju na jeziku originalne publikacije, a prateće pismo može biti podneto na engleskom jeziku ili na nekom od regionalnih jezika.

Žiri će se sastojati od predstavnika organizacija civilnog društva iz oblasti medija, stručnih novinara i akademske zajednice.

Žiri će odabrati one članke koji najefikasnije demonstriraju uključivanje standarda etičkog novinarstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi